SiolNET. Posel danes Novice
0,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poškodovani deli v požaru v Tešu 6 niso bili več v garanciji, Teš medtem dvignil ceno #video

0,32

termometer

Poškodovani deli v požaru, ki je na šestem bloku Termoelektrarne Šoštanj (Teš) izbruhnil v noči na nedeljo, niso bili več v garanciji, so danes povedali v Tešu. Po navedbah celjske policije pa je tuja krivda pri požaru izključena. Ekipa tehnikov in vzdrževalcev medtem nadaljuje z odpravo okvare, zaradi katere je obratovanje bloka ustavljeno.

V Tešu 6 bo treba zaradi požara zamenjati poškodovane dele hidravličnih pogonov ventilov. V času popravila bo šesti blok miroval, ker pa je od petka zaradi vzdrževalnih del že sicer načrtovana zaustavitev bloka, bo miroval tudi čez praznike. Obratovati naj bi začel 3. januarja.

Nedeljska okvara na šestem bloku zaradi hitrega in uspešnega ukrepanja gasilcev in vzdrževalcev sicer ni povzročila večje materialne škode, celotni stroški pa bodo znani po nakupu in montaži poškodovane opreme, navajajo v Tešu. Ponovili so, da je oskrba s toploto v Šaleški dolini v teh in naslednjih prazničnih dneh zagotovljena z obratovanjem plinskega bloka in petega bloka Teša.

teš, teš 6 Posel danes Kaj se je v Celju dogajalo s sodniki, ko so dobili na mizo primer Teš 6

Teš za skoraj 18 odstotkov dvignil ceno toplotne energije

Teš je sicer 1. novembra povišala ceno toplotne energije, ki jo dobavlja Komunalnemu podjetju Velenje za namen daljinskega ogrevanja prebivalcev Šaleške doline. Nova nakupna cena toplotne energije znaša 20,31 evra za megavatno uro, kar je 17,77-odstotna podražitev nakupne cene, so danes sporočili iz velenjske komunale.

Prej veljavna nakupna cena po obstoječi pogodbi, sklenjeni med Tešem in Komunalnim podjetjem Velenje, pa je znašala 17,25 evra za megavatno uro.

V skladu z zakonodajo je Teš o dvigu cene toplotne energije obvestil Agencijo za energijo RS, ki pa je podražitev tudi potrdila. V Komunalnem podjetju Velenje so bili s strani Teša o dvigu nakupne cene toplotne energije uradno obveščeni 12. decembra.

TEŠ, TEŠ 6, avgust 2011 Foto: Bor Slana

Občine Šoštanj, Šmartno ob Paki in Velenje, ki so ustanoviteljice Komunalnega podjetja, bodo o dvigu cene razpravljale v četrtek na seji sveta ustanoviteljev velenjske komunale.

Zadnja podražitev toplotne energije se je zgodila maja lani, ko je Teš ceno dvignil za 57 odstotkov na 17,25 evra. Velenjski in šoštanjski občinski svetniki so takrat podražitvi ostro nasprotovali, velenjska občina pa je takrat napovedovala tudi vložitev tožbe zoper Teš.

V sistem oskrbe s toplotno energijo je vključenih 33.000 občanov Šaleške doline, ob lanskem zvišanju cen toplotne energije pa je velenjska komunala skupaj z velenjsko občino prebivalcem na pomoč priskočila s subvencijami. Na ta račun gospodinjstva letno prihranijo okrog 50 evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin