SiolNET. Posel danes Novice
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Popoln zlom turizma: gostov ni, odprta komaj polovica hotelov

10

termometer

Črna gora
V Črni gori je turizem na robu zloma. Foto: Getty Images

Na vrhuncu letošnje poletne turistične sezone je v Črni gori zaprta polovica vseh hotelov. V tistih, ki so odprti, je zasedenost komaj desetodstotna. Ustvarjeni dobiček od turizma je precej pod pričakovanji, glavni razlog za to pa je, da mnogi turisti zaradi novega koronavirusa sploh ne morejo vstopiti v državo. Gostje medtem že odpovedujejo aranžmaje za začetek avgusta.

Podatki o upadu turističnih obiskov v sredini julija kažejo, da bodo prihodki iz turistične dejavnosti v Črni gori letos precej slabši glede na napovedi vlade v Podgorici, ki je pričakovala upad prihodkov do največ 40 odstotkov. Treba je sicer omeniti, da je v času omenjene vladne napovedi Črna gora veljala za območje brez korone, zaradi naknadnega poslabšanja epidemioloških razmer pa veliko turistov zdaj sploh ne more vstopiti v državo.

zastava istospolni partnerji lgbt Novice Črna gora uzakonila istospolne poroke

Večina hotelov zaprtih, v odprtih pa majhna zasedenost

Po poročanju hrvaškega spletnega medija Index je bilo v Črni gori 10. julija nekaj več kot 11 tisoč turistov, kar je komaj osem odstotkov od ustvarjenega turističnega prometa na isti dan lanskega leta. Črnogorsko ministrstvo za turizem je v petek sporočilo, da od 45 do 50 odstotkov hotelov ni odprlo svojih vrat, v tistih, ki so odprti, pa je zasedenost od 10- do 13-odstotna. Prav tako so na ministrstvu potrdili, da gostje odpovedujejo aranžmaje za začetek avgusta.

V Črni gori je trenutno 1.855 aktivno okuženih, do zdaj so imeli 3.198 okužb. Za boleznijo covid-19 je umrlo 50 ljudi. V Črni gori je trenutno 1.855 aktivno okuženih, do zdaj so imeli 3.198 okužb. Za boleznijo covid-19 je umrlo 50 ljudi. Foto: Reuters

črna gora budva Posel danes V Črni gori popoln kolaps turizma

V državi trenutno skoraj dva tisoč aktivno okuženih

V Črni gori so lani s turizmom ustvarili za približno 1,1 milijarde evrov dobička. Mednarodni denarni sklad (IMF) je državi konec junija odobril 75 milijonov evrov posojila za blaženje krize, po njihovih napovedih pa si bo gospodarstvo v državi opomoglo šele po nekaj letih. V soboto so v Črni gori poročali o 86 novih primerih okužb, umrl je še en bolnik. V državi je trenutno 1.855 aktivno okuženih, do zdaj so imeli 3.198 okužb. Za boleznijo covid-19 je umrlo 50 ljudi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin