Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 1. 2011,
18.52

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 12. 1. 2011, 18.52

7 let, 2 meseca

Pivka na dražbi do dveh Mipovih mesnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Družba Pivka bo po dražbi Mipovih mesnic postala lastnica mesnic Neblo in Ajdovščina, za kateri bo skupaj odštela nekaj več kot pol milijona evrov.

Kot so sporočili iz podjetja, so odločitev sprejeli na podlagi ugotovitev analize poslovanja mesnic, ki jih imajo trenutno v najemu, ocene uspešnosti poslovanja v prihodnosti ter izklicne cene. Družba ima v najemu pet mesnic Pivka ima trenutno in vse do 17. februarja še vedno v najemu pet mesnic, poleg Ajdovščine in Nebla še v Dornberku, Novi Gorici in Desklah, medtem ko so z novim letom zaradi nerentabilnega poslovanja zaprli mesnico na Cankarjevi ulici v Novi Gorici. Na dražbi je družba sicer sodelovala za štiri mesnice. Kot so poudarili v pivškem podjetju, so se za najem Mipovih mesnic prvotno odločili v upanju, da bodo ob upoštevanju začetnega tveganja lahko podpisali dolgoročno najemno pogodbo oziroma najete mesnice v paketu tudi odkupili. Zainteresirani so bili za paketni nakup vseh osmih mesnic, ki so jih imeli v najemu, kar bi jim omogočilo tudi ohranitev delovnih mest za 30 zaposlenih v teh mesnicah in njihovo dolgoročno strateško poslovanje mesnic.

Mipove mesnice prodajajo posamično "Mipove mesnice pa se žal že dalj časa prodajajo posamično, kar je v nasprotju z našim interesom. Namesto, da bi nam bilo omogočeno dolgoročno vlaganje in investicije v omenjene mesnice ter s tem tudi dolgoročna strategija njihovega poslovanja, smo najemne pogodbe lahko podaljševali zgolj za tri mesece. Tako smo se vedno znova srečevali z negotovostjo glede poslovanja kot tudi ohranjanja delovnih mest zaposlenih v mesnicah," so zapisali v Pivki, kjer so prepričani, da se takšen način delovanja ni izkazal za uspešnega.

Za kompleks v Kromberku ni varščine vplačal nihče Na dražbi je bilo kupcem ponujenih vseh 18 mesnic ter proizvodni kompleks v Kromberku. Za slednjega ni nihče vplačal varščine, niti ne sedanji najemnik Panvita, zato bo v prodajo ponovno ponujen na naslednji dražbi po nižji ceni. Sedanji najemnik Panvita je zainteresiran za nakup, vendar se jim je zdela postavljena cena previsoka, zato bodo počakali na novo dražbo. Izklicna cena za proizvodni kompleks v Kromberku je bila 35 milijonov evrov.

Izmed 18-ih so uspeli prodati devet mesnic Zato pa je bilo več zanimanja za mesnice. Izmed 18 mesnic, kolikor jih je bilo ponujenih na dražbi, so jih uspeli prodati devet, ki so postale last šestih lastnikov. Mesnice v Dornberku, Desklah in Kanalu so kupile Postojnske mesnine, v Ajdovščini in Neblem Pivka Perutninarstvo, v Novi Gorici Pekarna Brumat, v Šempetru pri Gorici novogoriška družba Peloz, v Rožni dolini Gama in v Kostanjevici na Krasu ljubljanska družba Drevi.

Nova dražba bo že čez mesec dni Stečajni upravitelj Mipa Miroslav Benedejčič je povedal, da je z dražbo zadovoljen, saj mu je uspelo iztržiti 250.000 evrov več od začetno postavljene cene 970.000 evrov za prodane mesnice. Ostalih devet bo ponujenih na novi dražbi predvidoma že čez mesec dni, če pa jih ne bodo uspeli prodati, bodo razpisali javno zbiranje ponudb.

Ne spreglejte