Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 11. 2021,
13.03

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

BioNTech COVID-19 cepljenje cepivo Pfizer

Torek, 2. 11. 2021, 13.03

2 leti, 5 mesecev

Pfizer si obeta 36 milijard dolarjev prihodkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Pfizer cepivo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški farmacevtski velikan Pfizer je danes ponovno zvišal napovedi prihodkov in dobička v letošnjem letu. Glavni vzrok za to je povečano število okužb z novim koronavirusom v številnih delih sveta. Pfizer zato računa, da bo prodal več cepiva proti covid-19, prihodki od prodaje cepiva bodo samo letos dosegli 36 milijard dolarjev (31 milijard evrov). Dobiček je v tretjem letošnjem četrtletju znašal 8,15 milijarde dolarjev (7 milijard evrov).

Pfizer načrtuje, da bo v letošnjem letu dobavil 2,3 milijarde odmerkov cepiva proti covid-19. V primerjavi z julijsko napovedjo je to 200 milijonov več. Skupno se bodo tako prihodki od prodaje cepiva povzpeli s prej načrtovanih 33,5 milijarde dolarjev (29 milijard evrov) na 36 milijard dolarjev (31 milijard evrov), kaže posodobljena ocena, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

K temu naj bi prispevali novi izbruhi covid-19 v številnih delih sveta, regulatorne odobritve poživitvenih odmerkov cepiva in odobritve cepiva za mlajše populacije.

Pfizer cepivo
Novice ZDA: strokovnjaki priporočajo Pfizerjevo cepivo za otroke od pet let

Dobiček poletel v nebo

Posodobljena napoved spremlja Pfizerjevo poročilo o poslovanju v tretjem letošnjem četrtletju. Farmacevtski velikan je v tem obdobju ustvaril 8,15 milijarde dolarjev (7 milijard evrov) dobička, potem ko ga je v lanskem enakem obdobju dosegel 1,47 milijarde dolarjev (1,27 milijarde evrov).

Prilagojeni dobiček se je glede na tretje četrtletje lani povzpel za 133 odstotkov na 7,7 milijarde dolarjev (6,6 milijard evrov), navaja nemška tiskovna agencija dpa. Prihodki koncerna so se v tem obdobju povečali za 134,3 odstotka na 24,09 milijarde dolarjev (20,8 milijarde evrov).

Cepivo proti covid-19 je čez noč postalo eden od najbolje prodajanih izdelkov v 172-letni zgodovini Pfizerja. Podjetje sicer stroške in zaslužek iz tega naslova deli z nemškim partnerjem, podjetjem BioNTech, navaja Reuters.

Ne spreglejte