Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 4. 2013,
17.19

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

nadzorni svet

Sreda, 10. 4. 2013, 17.19

7 let, 2 meseca

Panel: Nadzorništvo je pri nas popoldanska obrt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nadzorništvo je pri nas popoldanska obrt, zato bi bila ena poti profesionalizacija nadzornikov, je na srečanju članov Združenja nadzornikov Slovenije v okviru panela izpostavil Rado Bohinc s FDV.

Sogovorniki so se glede profesionalizacije strinjali, saj da se funkcija zresni, ko je to služba. V sklopu rednega letnega srečanja je potekal tudi panel z naslovom Zakaj bi izbrali enotirni in zakaj dvotirni sistem upravljanja družb. Nekdanji glavni izvršni direktor in predsednik uprave Adrie Airways Klemen Boštjančič je izpostavil, da pri njegovih funkcijah v Adrii pri menjavi sistema upravljanja zanj ni bilo bistvenih razlik. Prepričan pa je, da v Sloveniji nismo osvojili niti dvotirnega sistema.

Bohinc se je strinjal, da bi bilo dobro najprej dobro osvojiti in razviti dvotirni sistem, da bi bil učinkovitejši. Ena izmed poti pa je po njegovem mnenju profesionalizacija nadzornikov.

Članica uprave Kapitalske družbe (Kad) Anja Strojin Štampar, ki je panel tudi vodila, je omenila članek, v katerem so se avtorji dotaknili mnenja, da je dvotirni sistem primernejši za visoko koncentrirano lastništvo, enotirni pa za razpršeno. Menila pa je, da se v Sloveniji kaže ravno nasprotna praksa in da je pri razpršenem lastništvu za našo stopnjo korporacijske kulture bolj primeren dvotirni sistem.

Tuševa: Enotirni sistem upravljanja se je izkazal za veliko boljšega

Bohinc ne verjame, da je enotirni sitem primeren za razpršeno lastništvo in da to ni argument, da je zato v družbah v Sloveniji s koncentriranim lastništvom primernejši dvotirni sistem. "Prav je, da ima slovenski delničar možnost odločanja o enotirnem ali dvotirnem sistemu," je dejal.

Predsednica upravnega odbora SKB banke Cvetka Selšek je pojasnila, da je po prehodu na enotirni sistem v njihovi banki korporativna komunikacija lažja, lažji in bolj učinkovit pa je tudi nadzor. "Nadzor je dosti bolj poglobljen, meni omogoča bolj nemoteno delovanje," je dejala.

V podjetjih, kjer je lastništvo v rokah države, pa Selškova ne bi priporočala enotirnega upravljanja, ker se lahko zgodi, da kontrola izgine. Tudi Bohinc je opozoril na šibkost nadzora v enotirnem sistemu.

Da se je enotirni sistem upravljanja izkazal za veliko boljšega, je pojasnila Tanja Tuš iz Engrotuša. "Ta oblika nam odgovarja. Občasno povabimo k sodelovanju tudi zunanje strokovnjake, predvsem, ko se lotevamo projektov, ki so za družbo velikega pomena," je dejala.

Ne spreglejte