Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 12. 2010,
18.04

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 12. 2010, 18.04

7 let, 2 meseca

Paloma z novim izumom načrtuje novo rast

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Paloma je podpisala licenčno pogodbo za izdelavo patentiranega izdelka iz papirja, ki ga je iznašel svetovno znani iznajditelj Peter Florjančič.

Vrhunski pripomoček pri strežbi hrane, ki ga bodo javnosti lahko razkrili čez tri mesece, naj bi prihodke Palome v prihodnjih letih povečal kar za deset odstotkov.

Servieta z dodano vrednostjo Nov patentiran izdelek, ki ga bo Paloma na osnovi podpisane pogodbe začela izdelovati v prvi polovici naslednjega leta na eni izmed sodobnih linij za proizvodnjo serviet, je servieta z dodano vrednostjo, ki bo dobrodošel pripomoček v hotelih, restavracijah in kavarnah. Veliko več o novosti zaradi procesa patentne zaščite, danes predsednik uprave Palome Bojan Rajtmajer ni mogel izdati. Pojasnil je le, da bo servieta vplivala na boljše počutje gostov in bo zmanjšala strošek gostincem in hotelirjem.

"Sekunda zamujena, ne vrne se nobena" Prav tako skrivnosten je bil Florjančič, ki kljub svojim 92 letom še vedno odkriva nove izdelke. Ko si je zamislil zadnjo novost, je najprej pomislil na Palomo. Ta se je na njegov klic takoj odzvala in v kratkem času pripravila vse potrebno za podpis pogodbe in za začetek izdelave, od opreme do prototipov. "To je japonski princip, ki pravi sekunda zamujena, ne vrne se nobena," je bil z odzivom podjetja iz Sladkega Vrha zadovoljen Florjančič.

Izumil tudi razpršilec za stekleničko za parfum To ne bo prvi izum, s katerim je najslavnejši Blejec pomagal slovenskim podjetjem, ki pa so po njegovi oceni manj odzivna. Bolj znani so zato njegovi izumi za tuje družbe. Izmed 400 priznanih patentov, so najbolj poznani razpršilec za stekleničko za parfum, okvirčki za diapozitive in vžigalnik za vžiganje ob strani. V dolgih desetletjih Florjančičevega dela pa se je našlo tudi 360 izumov, ki jih je moral zavreči.

Prav tako servieta z dodano vrednostjo ni prvi Florjančičev izum na področju gostinstva in hotelirstva. Florjančič, ki je kar 36 let preživel v hotelih, ima, kot obljublja, že pripravljeno tudi neko drugo novost. Opus njegovih izumov bo januarja predstavljen tudi na svetovni razstavi na Bledu, ko bo po Florjančičevem prepričanju tudi Paloma že imela serijsko proizvodnjo zadnjega patenta.

Izdelke prodajajo v več kot 30 držav "V tem patentu smo prepoznali priložnost, da lahko njegova uresničitev bistveno pripomore k realizaciji postavljenih ciljev Palome," je poudaril Rajtmajer. Ob tem je pojasnil, da se Paloma v petih letih vidi kot enega izmed petih vodilnih proizvajalcev higienskih izdelkov v Evropi. Že zdaj Paloma prodaja svoje izdelkov več kot 30 držav po Evropi in svetu ter Rajtmajer je prepričan, da se z njo ne bo zgodilo, da bi izginila, kakršna je bila usoda številnih proizvodnih podjetij v zadnjih letih.

Število zaposlenih v Palomi se drastično zmanjšuje Rajtmajer je zagotovil tudi, da v Sladkem Vrhu delajo vse, da ohranijo delovna mesta. Že samo na novem patentiranem izdelku ocenjuje, da bi lahko delalo nekaj deset zaposlenih tako na področju proizvodnje kot prodaje, medtem ko se število zaposlenih s tako imenovano mehko metodo drastično zmanjšuje in bo konec leta v Palomi padlo na 790.

Kljub zmanjšanju števila zaposlenih za 160, se proizvodnja povečuje in letni prihodki znašajo 85 milijonov evrov. Leta 2012 pa bi lahko z novim patentiranimi izdelkom realizirali še dodatnih približno deset milijonov evrov prihodka. Hkrati naj bi Paloma, ki bo to leto zaključila z izgubo, že prihodnje leto ponovno poslovala uspešno.

Ne spreglejte