SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor: Slovenske železnice bodo do konca leta sanirane

1

termometer

Predsednik vlade Borut Pahor se je kot osrednji govornik danes na Otočcu udeležil slovesnosti ob 20. obletnici Sindikata železničarjev Slovenije.

Slovenske železnice bodo do konca leta sanirane, s pametno finančno in drugo politiko pa lahko njihovo modernizacijo, vredno približno 10 milijard evrov, zastavijo tako, da bodo vsi zadovoljni, je dejal.

Premier verjame v prihodnost železniškega prometa Kot je povedal, sodi me tiste, ki verjamejo v prihodnost tovornega in potniškega železniškega prometa, ki bosta ostala moderna tudi v 21. stoletju, ko se bo mnogo stvari spremenilo in bodo mnoge zastarale. "Železniški promet bo ostal, pred nami pa je izziv, ali razumemo priložnost, ki jo dajejo železnice, ali znamo težave, v katerih se je znašla slovenska železniška panoga rešiti in ne samo sanirati, temveč tudi modernizirati," je poudaril.

Začeli naj bi tudi z naložbami v drugi tir Divača-Koper Za to nalogo je prevzel osebno odgovornost, je nadaljeval premier, njegova zamisel pa je, da lahko Slovenske železnice do konca leta kapitalsko sanirajo, saj bodo do takrat dolgovi počasi poplačani. Začeli pa bodo tudi s prvimi naložbami, kot je drugi tir Divača-Koper, in nato s celotno modernizacijo, je napovedal.

"Po koncu sanacije vizija modernizacije" V zadnjem poldrugem letu, odkar se dejavno ukvarjajo s Slovenskimi železnicami, so po Pahorjevih besedah rešili veliko problemov, zmanjšujejo dolg, zagotavljajo, da bo dokončno rešeno vprašanje kapitalske ustreznosti in so na tem, da v zelo predvidljivem roku Slovenske železnice sanirajo. Po koncu sanacije bodo prišli z vizijo modernizacije, skupaj z vsemi vpletenimi pa bodo razmišljali, kako Slovenske železnice narediti privlačne in konkurenčne v mednarodnem smislu, je še povedal Pahor.

Zastopniki delavcev so se pohvalili s sindikalno tradicijo Med govorniki sta bila tudi predsednik Sindikata železničarjev Slovenije Franc Zupanc, ki je opozoril, da je vsak tretji slovenski železničar njihov član, z leti pa so v sindikatu pridobili izkušnje in se začeli povezovati doma in mednarodno. Delavski direktor Slovenskih železnic in prvi predsednik železničarskega sindikata Albert Pavlič, pa je poudaril, da ima njihov sindikat tradicijo, ki sega v leto 1920.

S tega vidika ne bodo popustili vsem, ki menijo, da lahko s sindikati manipulirajo oz. jih uporabljajo za lastne igre, je dejal in se hkrati predsedniku vlade zahvalil za njegovo zavzemanje pri sanaciji Slovenskih železnic.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin