Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 12. 2010,
20.02

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 14. 12. 2010, 20.02

7 let, 2 meseca

Pahor: Sankcije za tiste brez domače naloge

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik vlade Borut Pahor si želi, da bi Slovenija v naslednjih letih izpolnila pogoje, ki ji bodo omogočali, da bi bila trdno zasidrana v skupini držav s konkurenčno valuto.

In sicer tudi v primeru institucionalnih sprememb večjih razsežnosti. Stabilnost evra je lahko ogrožena, če države ne bodo naredile domače naloge, je še dejal v DZ.

Pahor za minimalne mehanizme sankcioniranja držav V določeni skupini držav se oblikuje soglasje, da je treba države, ki ne bodo izpolnjevale zadanih ekonomskih politik in kriterijev, pač sankcionirati, je na vprašanje Alojzija Potočnika (Zares), pod kakšnimi pogoji bo Slovenija podprla spremembo lizbonske pogodbe glede mehanizma za stabilnost evra, odgovoril Pahor. Ob tem je izrazil upanje, da se bo takšno mnenje oblikovalo tudi v Sloveniji.

Pahor je spomnil, da so voditelji držav in vlad pred kratkim razpravljali o t.i. nemško-francoski pobudi, naj članice EU odprejo razpravo o morebitnih spremembah lizbonske pogodbe. "Treba je vnesti minimalne mehanizme sankcioniranja tistih držav, ki znotraj pakta stabilnosti in dogovorjenega stalnega mehanizma ne bodo izpolnjevale pričakovanih kriterijev," je dejal.

Sprva je bila ta zamisel pospremljena celo z idejo o odvzemu glasovalnih pravic, je spomnil ter povedal, da jo je podprl tudi sam. O podrobnostih o načrtovanih spremembah lizbonske pogodbe ni želel govoriti, saj bo DZ o tem razpravljal v sredo na izredni seji, ki bo za javnost zaprta.

Tanko: Veliko besed, a le malo reformnih dejanj Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je predsedniku vlade očital, da je bilo v prvi polovici mandata "veliko besed, a le malo reformnih dejanj". Pahorja je vprašal, katere reforme ima vlada v načrtu in kdaj jih bomo dočakali.

Pahor: Slovenija je na "varni strani radarja" držav EU Pahor je kategorično zavrnil trditev, da je vlada storila manj, kot je obljubljala na začetku mandata. Če je bila prva polovica mandata namenjena ohranjanju socialne stabilnosti, bodo v drugi polovici povečali konkurenčnost države. Prvi korak je bil po njegovih besedah storjen s sprejemom pokojninske reforme. Premier je ob tem poudaril, da se je Slovenija potegnila iz recesije in je danes po vseh kazalcih na "varni strani radarja" držav Evropske unije, kjer je po njegovih besedah trdno zasidrana.

Ne spreglejte