Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 1. 2012,
15.58

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

OZS

Torek, 10. 1. 2012, 15.58

7 let, 2 meseca

OZS Križaniču predstavila težave zaradi omejitev pri gotovinskem poslovanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V OZS so finančnemu ministru predstavili konkretne težave obrtnikov in podjetnikov, povezane z znižanjem vrednosti praga gotovinskih plačil dobav blaga in storitev med gospodarskimi subjekti.

V OZS so namreč izrazili nasprotovanje znižanju vrednosti praga gotovinskih plačil dobav blaga in storitev s 420 na največ 50 evrov. Minister za finance Franc Križanič jim je obljubil, da bo problem preučil.

Člani OZS so z določilom pravilnika izgubili popust za gotovinska plačila Kot so predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) zapisali v sporočilu za javnost, imajo njihovi člani zaradi spremenjenega pravilnika o izvajanju zakona o davčnem postopku, ki je v veljavo stopil 27. decembra in med drugim drugim znižuje vrednost praga gotovinskih plačil dobav blaga in storitev med gospodarskimi subjekti, več težav.

Po navedbah OZS so zavezanci s tem določilom pravilnika izgubili popust za gotovinska plačila, "kar je v trenutno težki gospodarski situaciji težko opravičljivo". Poleg tega bodo po njihovih besedah pri plačevanju s plačilnimi karticami ali preko TRR nastali dodatni stroški provizij bankam.

Posledica bo tudi pogosto onemogočeno fleksibilno poslovanje podjetnikov Kot so še našteli, bo na ta način pogosto onemogočeno fleksibilno poslovanje podjetnikov, ki se bodo znašli v položaju, da bi morali nekaj na hitro plačati, pa bodo morali najprej na banko in od tam po predračunu nakazati kupnino prodajalcu, šele nato pa bodo lahko prevzeli blago.

"Kako bo s povračilom denarja za stroške nad 50 evri svojim delavcem, ki velikokrat na terenu potrebujejo manjkajoči material, ki ga sproti kupujejo?" se v OZS še sprašujejo v zvezi s spornim določilom spremenjenega pravilnika.

"Minister Franc Križanič se je odločil, da bo iz različnih virov zbral informacije o nastalem problemu in se nato odločil o morebitnem sprejemu ustreznega ukrepa. Naslednji sestanek ministra za finance, ki opravlja tekoče posle, s predstavniki OZS bo predvidoma naslednji teden," so rezultat srečanja opisali v zbornici.

V zbornici o spremembi pravilnika niso bili obveščeni Opozorili so še, da v zbornici o nameravani spremembi pravilnika niso bili obveščeni in da jim predlog sprememb pravilnika ni bil niti poslan v pregled, tako da niso mogli oblikovati ustreznih pripomb in predlogov k spremembam.

"V OZS menimo, da gre za odstopanje od splošno veljavne prakse, ki smo jo bili doslej vajeni pri vseh organih izvršilne oblasti. V OZS pričakujemo, da vsaka sprememba temelji na študiji, ki mora vključevati presojo vseh prednosti in slabosti predlagane ureditve, zlasti iz vidika poslovanja gospodarskih subjektov," so poudarili.

"V tem primeru ustreznih utemeljitev predlagatelja ni" Dodali so še, da bi bile tovrstne spremembe sprejemljive in smiselne, če bi bile posledica sprejetja novih sistemskih predpisov in če bi predlagatelj utemeljil, da je ukrep nujen za zagotavljanje učinkovitega davčnega nadzora, plačilne discipline ali iz drugih razlogov. "Toda v tem primeru ustreznih utemeljitev predlagatelja ni," so zapisali.

OZS je ministra za finance že decembra pozvala, naj zadrži izvajanje pravilnika ter omogoči uporabnikom, da izrazijo svoje pripombe in predloge ter na podlagi tega sprejme ustrezen sklep. Križanič se tedaj za to ni odločil.

Ne spreglejte