SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Oxfam opozarja na visoke cene hrane

2

termometer

Ljudje po vsem svetu zaradi naraščajočih stroškov hrane spreminjajo prehranske navade, je pokazala raziskava, ki jo je v 17 državah opravila mednarodna nevladna organizacija Oxfam.

Več kot polovica vprašanih je spremenila prehrano v zadnjih dveh letih, od teh pa jih je 39 odstotkov to storilo zaradi visokih cen hrane.

Visoke cene krive za spremembo prehranskih navad Največji odstotek ljudi, ki so spremenili prehranske navade, so zabeležili v Keniji, kar 76 odstotkov vprašanih. Od teh pa jih je kar 79 odstotkov kot razlog navedlo visoke cene hrane. Te so se izkazale kot odločilen dejavnik v spremembi prehrane tudi v Mehiki, Gvatemali, Pakistanu, Tanzaniji in nekaterih zahodnih državah, med njimi Španiji in Veliki Britaniji. V ZDA je 55 odstotkov vprašanih navedlo, da ne uživajo več enake hrane kot pred dvema letoma, 31 Američanov pa je za to okrivilo višje cene.

Raziskavo so izvedli aprila in maja na skupno 16.421 vprašanih v 17 državah, objavili pa so jo pred srečanjem kmetijskih ministrov skupine G20, ki bo prihodnji teden v Franciji. Ministri naj bi na srečanju govorili o problemu globalnih cen hrane.

Zmanjšujeta se količina in kakovost hrane "Naše prehranske navade se hitro spreminjajo, preveč ljudi pa jih spreminja na slabše," je mnenja izvršni direktor Oxfama Jeremy Hobbs. Po njegovih besedah številni ljudje, zlasti v najrevnejših državah sveta, zmanjšujejo količino ali kakovost hrane zaradi naraščajočih cen hrane.

Oxfam kot primer navaja Gvatemalo, kjer si najrevnejši ljudje težko privoščijo sladkor, in Kenijo, kjer so močno narasle cene mleka, margarine in marmelade, cene riža, fižola in mesa pa kažejo podoben trend.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin