Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2020,
16.09

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

4

Natisni članek

SDH odstop

Sreda, 1. 7. 2020, 16.09

3 leta, 9 mesecev

Odstopil prvi mož SDH

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

4

Gabrijel Škof | Gabrijel Škof je SDH vodil od lanskega oktobra. | Foto STA

Gabrijel Škof je SDH vodil od lanskega oktobra.

Foto: STA

Gabrijel Škof je odstopil z mesta predsednika uprave SDH, vodenje holdinga pa je začasno prevzel Igor Kržan. Kot so zapisali na spletni strani SDH, je Škof odstopil iz osebnih razlogov, ker se je odločil, da se bo posvetil drugim izzivom.

"SDH zapuščam v stabilnem položaju in z dobrimi rezultati upravljanja ter izpolnitvi vseh ciljev upravljanja. Verjamem, da bo uprava pod vodstvom Igorja Kržana nadaljevala začrtano delo in da ima institucija dobre strokovne temelje za nadaljnji razvoj in uspešnost upravljanja, za kar pa je nujno ob uveljavitvi ZSOS-C zagotoviti tudi ustrezne vire financiranja za poslovanje ter izplačevanje odškodnin po različnih zakonih," je ob odhodu zapisal Škof.

Škof na predsedniškem mestu od lanskega oktobra

Škof je lani nasledil Lidio Glavino. | Foto: STA , Škof je lani nasledil Lidio Glavino. Foto: STA , Škof je SDH prevzel 1. oktobra lani, na predsedniškem položaju pa je zamenjal takratnega začasnega predsednika Križana. Ta je SDH vodil od lanskega aprila, ko je z mesta predsednice uprave odstopila Lidija Glavina.

Ob imenovanju Škofa je SDH zapisal, da so ga izbrali med 38 potencialnimi kandidati, od katerih so štirje prišli v ožji izbor.

Gabrijel Škof je na SDH prišel iz zavarovalništva. Več let je delal v Zavarovalnici Triglav, novembra 2006 pa je bil imenovan za člana uprave Adriatica Slovenica, 2007 pa je postal predsednik uprave.

Nadzorni svet SDH odstop Škofa sprejel

Nadzorni svet SDH, ki ga vodi Karmen Dietner, je sprejel Škofovo odstopno izjavo in se mu zahvalil za dosedanje delo. "V času njegovega vodenja družbe je uprava skupaj z zaposlenimi preverila in optimizirala procese dela, izpeljala reorganizacijo in preobrazila družbo za večjo podporo strateškim usmeritvam in ciljem uspešnega in kakovostnega upravljanja družb s kapitalsko naložbo države v prihodnje ter drugih nalog po različnih zakonih," so v sporočilu za javnost po današnji seji nadzornega sveta zapisali v SDH.

Kdo je Igor Križan?

Igor Kržan je sicer univerzitetni diplomirani ekonomist s končanim MBA in ima izkušnje na področju vodenja in upravljanja gospodarskih družb. Od 2016 je solastnik in direktor podjetja Aluplus, pred tem je bil dve leti predsednik uprave Trima, in sicer v času intenzivnega in uspešno zaključenega prestrukturiranja trebanjskega podjetja, pozitivnega preobrata v poslovanju ter na koncu prodaje družbe.

Na vodilnih in vodstvenih mestih je deloval tudi v podjetju Ursa Slovenija, kjer je odigral vodilno vlogo pri prestrukturiranju in nadzoru nad tem v več podjetjih v Italiji, Sloveniji, Turčiji in Romuniji. Pomemben del poslovne poti je deloval tudi v farmacevtski panogi, v Krki, tako v Sloveniji kot tudi v tujini.

SDH | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Nadzorni svet SDH se je sicer danes sestal na zadnji seji pred potekom petletnega mandata dveh članov - Duška Kosa in Dajmana Beliča. Obema mandat poteče 17. julija. Poleg omenjenih Dietnerjeve, Kržana, Beliča in Kosa je sicer v nadzornem svetu še Janez Vipotnik, ki mu mandat poteče decembra 2022. Dietnerjeva ima mandat do decembra 2023, Kržan pa do junija 2022. Ministrstvo za finance že išče kandidate za nova nadzornika, ki ju bo moral na koncu potrditi DZ, je poročal STA.

Ne spreglejte