Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 3. 2011,
16.36

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 10. 3. 2011, 16.36

7 let, 2 meseca

Obrtniki bodo v petek dvigovali gotovino iz bankomatov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Potem ko so obrtniki in podjetniki v začetku meseca državljansko nepokorščino začeli s prošnjami za odlog plačil prispevkov in davkov, jo bodo v petek nadaljevali z dvigom gotovine iz bankomatov.

Na OZS ne razpolagajo s podatkom, koliko članov bo to akcijo podprlo, saj odločitev prepuščajo vsakemu članu posebej.

Obrtniki in podjetniki podprli prizadevanja OZS Glede na to, da so obrtniki in podjetniki na regijskih posvetih podprli vsa prizadevanja Obrtno-podjetniške zbornice (OZS) za rešitev razmer v gospodarstvu, ki so po njihovi oceni katastrofalne, in se strinjali, da je treba stopnjevati pritisk na vlado z različnimi oblikami državljanske nepokorščine, pa v OZS menijo, da bodo pri teh korakih tudi sodelovali.

"Brez podpore članov se načrtovanih ukrepov v OZS sicer ne bi lotili," so pojasnili na zbornici.

Kranjec: Gotovine je v Sloveniji dovolj Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec je minuli teden zagotovil, da je gotovine v Sloveniji dovolj ter da so vloge v slovenskem bančnem sistemu popolnoma varne in na razpolago v vsakem trenutku. Tudi v Združenju bank Slovenije so zagotovili, da banke in hranilnice poslujejo solventno in zelo skrbno uravnavajo svojo likvidnost, tako da so vloge s tega vidika varne in v vsakem trenutku izplačljive.

Durs prejel 107 vlog, ki bi bile posledica poziva OZS Na Davčni upravi RS medtem zaenkrat ne beležijo večjega števila vlog, ki bi bile posledica poziva OZS k državljanski nepokorščini. Kot so pojasnili na davčni upravi, so davčni uradi do srede prejeli 107 takih vlog, vendar pa postopki obravnave in odločanja za te vloge še niso zaključeni.

OZS ima sicer okoli 52.000 članov, ki skupaj zaposlujejo okoli 108.000 zaposlenih.

V ponedeljek dvig gotovine iz bank? Zbornica bo z državljansko nepokorščino nadaljevala dokler rešitve, ki jih je v pomoč malemu gospodarstvu predlagala vlada, ne bodo sprejete v državnem zboru in objavljene v uradnem listu. Tako bo petkovemu dvigu gotovine iz bankomatov v ponedeljek sledil dvig gotovine iz bank, v sredo pa miren protestni shod pred poslopjem državnega zbora in vlade.

"Pričakujemo, da bosta predsednik DZ Pavel Gantar in predsednik vlade Borut Pahor v času protesta sprejela predstavnike obrtnikov in podjetnikov ter z njimi spregovorila o nadaljnjih možnostih iskanja rešitev oz. preseganja razlik v stališčih do možnih rešitev obrtniške problematike," so poudarili v zbornici.

Zapora Slovenije predvidena za 18. april Če ključne zahteve slovenske obrti in podjetništva ne bodo uresničene do foruma obrti in podjetništva, ki bo 13. aprila, po napovedih OZS sledi naslednji korak - zapora Slovenije, ki je predvidena za 18. april.

Obrtniki se med drugim zavzemajo za ureditev plačilne nediscipline Za obrtnike so najbolj ključni ureditev plačilne nediscipline, sive ekonomije in delovnopravne zakonodaje. Predstavniki OZS in vlade so letos že večkrat sedli za mizo in iskali rešitve, vendar za malo gospodarstvo ni dovolj, da vlada sprejme ukrepe oz. zakone, temveč želijo, da so ti sprejeti v DZ.

DZ sprejel zakone proti plačilni nedisciplini DZ je minuli teden sprejel paket treh zakonov, s katerimi se vlada postavlja po robu problemu plačilne nediscipline v gospodarstvu: zakon o preprečevanju zamud pri plačilih, novelo zakona o DDV in novelo zakona o javnem naročanju.

V parlamentarni proceduri je tudi predlog novele zakona o preprečevanju zaposlovanja in dela na črno, ki ga bo DZ predvidoma potrdil na prihodnji seji.

Danes pa je vlada sprejela in v DZ poslala predloga novele insolvenčnega zakona ter novele zakona o izvršbi in zavarovanju, v katera je v dogovoru z OZS vgradila rešitve za izboljšanje položaja upnikov v postopkih prisilne poravnave.

OZS si želi, da vlada postavi nov zakon o delovnih razmerjih Ekonomsko socialni svet pa bo 18. marca razpravljal o poteku sprememb zakona o delovnih razmerjih. OZS si sicer želi, da vlada postavi nov zakon o delovnih razmerjih, s katerim bi določila minimalno platformo, na kateri bodo nato gradili delodajalci in sindikati.

Obrtniki ne odstopajo od zahteve Vsak račun šteje, s katero bi spremenili dohodninsko zakonodajo, ta ukrep pa bi po mnenju OZS zelo pripomogel k odpravi sive ekonomije.

Ne spreglejte