Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
30. 1. 2019,
9.39

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,01

8

Natisni članek

električni skiro izposoja delitvena ekonomija souporaba skirojev

Sreda, 30. 1. 2019, 9.39

5 let, 2 meseca

Novost v Sloveniji: po kolesih še sistem za najem skiroja

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,01

8

Električno skiro MikMik | Podjetje MikMik namerava do poletja v sistem izposoje vključiti od 300 do 500 električnih skirojev po vsej državi. | Foto arhiv podjetja

Podjetje MikMik namerava do poletja v sistem izposoje vključiti od 300 do 500 električnih skirojev po vsej državi.

Foto: arhiv podjetja

Po vzoru večjih svetovnih mest bo tudi v Sloveniji kmalu zaživel sistem izposoje električnih skirojev. Mariborsko podjetje napoveduje, da bo že prihodnji mesec na Obali ponudilo izposojo skirojev, spomladi pa se bodo z njimi lahko popeljali tudi prebivalci nekaterih drugih večjih mest. Načrtujejo tudi prodor v tujino.

Ustanovitelji startup podjetja MikMik iz Maribora so Aljaž Andrejaš, Gregor Gololičič, Rok Ajdnik in Matija Vrbovšek. Z razvojem lastnega sistema kratkotrajne izposoje električnih skirojev in unikatne tehnologije v skirojih jim je uspelo prepričati vlagatelja, ki bo v prvi fazi za projekt namenil 150 tisoč evrov. Njegovega imena še nočejo izdati, do poletja pa nameravajo v sistem vključiti od 300 do 500 električnih skirojev po vsej državi. Njihovo število v posameznem mestu bo odvisno od povpraševanja in se bo spreminjalo. Za pokušino so že vzpostavili spletno stran mikmik.si, aplikacija pa bo aktivna za uporabo od dneva odprtja.

Prekaljeni startup podjetniki so sami razvili sistemsko rešitev izposoje, ki je podobna že uveljavljenim sistemom v svetu. "Uporabnik najde skiro prek aplikacije na telefonu, odčita QR-kodo, se z njim odpelje in ga pusti, kjerkoli želi," na kratko pojasni Aljaž Andrejaš. Razvijajo tudi nadgradnjo sistema, ki bo bistveno drugačen od že uveljavljenih sistemov in pripravljen v prihodnjih mesecih.

Klasičnih prevzemnih mest ne bo, baterije bodo polnili čez noč

Sistem izposoje ne zahteva klasičnih prevzemnih mest, kot jih poznamo za souporabo koles ali avtomobilov, temveč bodo skiroji na voljo na najbolj prometnih lokacijah v mestih. Skiro lahko s polno baterijo prevozi do 25 kilometrov in doseže do 15 kilometrov na uro.

Slovenskih mest ne nameravajo "preplaviti s skiroji", temveč bodo njihovo število v posameznih mestih celo omejili. | Foto: arhiv podjetja Slovenskih mest ne nameravajo "preplaviti s skiroji", temveč bodo njihovo število v posameznih mestih celo omejili. Foto: arhiv podjetja Ponudniki storitve bodo zvečer v mestu pobrali vse skiroje z izpraznjenimi baterijami. Ponoči bodo poskrbeli za njihovo polnjenje, zjutraj pa jih znova razporedili po mestu. Če se bo baterija spraznila čez dan, bodo o tem obveščeni tako uporabniki prek aplikacije kot ponudniki, ki bodo poskrbeli za njeno polnitev.

Skiro lahko uporabniki pustijo kjerkoli

Mariborsko podjetje je sistem poimenovalo MikMik, slogan pa se glasi Premikaj se s stilom, saj gre za priljubljen način prevoza od točke A do točke B v mestu. Zanimiv je za mlade, poslovneže, ki hitijo na sestanke, turiste, ki želijo videti čim večji del mesta …

"Uporabnik najde skiro prek aplikacije na telefonu, odčita QR-kodo, se z njim odpelje in ga pusti, kjerkoli želi," sistem izposoje na kratko pojasni Aljaž Andrejaš. | Foto: Osebni arhiv "Uporabnik najde skiro prek aplikacije na telefonu, odčita QR-kodo, se z njim odpelje in ga pusti, kjerkoli želi," sistem izposoje na kratko pojasni Aljaž Andrejaš. Foto: Osebni arhiv

Uporabniki morajo na svoj pametni telefon prenesti aplikacijo, kjer opravijo registracijo. S plačilno kartico, ki dopušča plačevanje prek spleta ali z Moneto, prednaložijo dobroimetje. V aplikaciji nato poiščejo najbližji skiro in ga odklenejo. Ko s telefonom odčitajo QR-kodo, lahko začnejo vožnjo. Po vožnji lahko skiro pustijo, kjerkoli želijo, pravila parkiranja so navedena v aplikaciji, v aplikaciji skiro tudi zaklenejo. Naslednji uporabnik lahko skiro najde prek vgrajenega GPS-sledilnika.

Koliko vas bo stala vožnja?

Za vsak štart bodo morali uporabniki odšteti 80 centov, vsaka nadaljnja minuta se bo obračunala po ceni 15 centov. Za desetminutno vožnjo boste torej morali s štartnino vred odšteti 2,3 evra.

Mest ne nameravajo "preplaviti s skiroji", temveč bodo njihovo število v posameznih mestih celo omejili. "Želimo si korektnega sodelovanja z mestnimi oblastmi ter mestom ponuditi alternativne oblike prevoza, ki ne bodo povzročale prometne gneče in onesnaževale okolja," poudarja Andrejaš.

Dodaja, da pogovori z oblastmi že potekajo, zakonskih prepovedi pa za takšno dejavnost ni.

V primeru kraje se bo sprožila glasna sirena

Kot navajajo na spletni strani, je med vožnjo priporočljiva uporaba čelade, skirojev ne smejo uporabljati mlajši od 16 let. Uporabniki se lahko vozijo po kolesarski stezi ali pločniku, vožnja po cesti ni dovoljena. Parkiranje je priporočljivo v stojala za kolesa.

V MikMiku uporabnikom še svetujejo, da imajo med vožnjo obe nogi na skiroju, vožnja pod vplivom alkohola pa ni dovoljena. Opozarjajo, da imajo vsi skiroji vgrajene GPS-sledilnike, zato bodo morebitno krajo prijavili policiji. Skiroji so opremljeni tudi z glasno sireno, ki se bo sprožila v primeru premikanja brez pravilno opravljenega postopka izposoje, skiro pa bo onesposobljeno na daljavo.

V vse skiroje so vgrajeni GPS-sledilniki, morebitna kraja bo prijavljena policiji. | Foto: arhiv podjetja V vse skiroje so vgrajeni GPS-sledilniki, morebitna kraja bo prijavljena policiji. Foto: arhiv podjetja

V San Franciscu omejili število skirojev

Sistem kratkotrajne souporabe električnih skirojev po vzoru souporabe koles ali avtomobilov je večji razmah doživel leta 2017 v San Francisu v ZDA. Do danes je mesto doživelo pravo invazijo te poceni, učinkovite in do okolja prijazne vožnje. Mestne oblasti so morale celo omejiti število skirojev za souporabo na 1.250, dovoljenje pa je uspelo pridobiti dvema ponudnikoma storitve.

Po poročanju medijev je zadeva sicer manj prijetna za pešce, saj vozniki električnih skirojev neslišno in prehitro švigajo med njimi. Da bi se temu izognili, so v podjetju MikMik omejili hitrost skirojev na 15 kilometrov na uro, nanje pa namestili glasne zvonce.

Lansko poletje so tuji ponudniki sistem vzpostavili tudi v Parizu, Berlinu, Madridu in na Dunaju.

Ne spreglejte