SiolNET. Posel danes Novice
1,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nova pocenitev goriva: večja bo razlika pri dizlu

1,36

termometer

bencin dizel petrol siol avto gorivo
Foto: Metka Prezelj

Gorivo se bo drugič zapored pocenilo. Od polnoči bo treba za 50-litrski rezervoar 95-oktanskega goriva odšteti 10 centov manj, enako velik dizelski rezervoar pa bo cenejši za 1,1 evra.

Po tem, ko so cene dizla in bencina v začetku maja dosegle najvišje vrednosti po lanski jeseni, se bodo v torek še drugič zapored znižale. V torek nas čaka pocenitev 95-oktanskega bencina za 0,2 centa na 1,333 evra, dizla za 2,2 centa na 1,271 evra.

Cene goriv 3.6 Foto: Siol.net

Števec za gorivo Novice Cene dizla in bencina po podražitvi najvišje od lanske jeseni #graf

Na avtocestah trgovci cene določajo sami

Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami. Drugod po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane.

Določajo se v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen pogonskih goriv na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Pri izračunu modelske cene se upošteva tudi biokomponenta.

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • MATEJKO69 / 04.06.2019. ob 12:48 0 0

    Oktobra 2018 je znašala cena sodčka nafte 75$, sedaj ko je cena 55$ pa je cena dizla le za malenkost nižja od tiste v oktobru.Čeprav sem ekonomist mislim, da pri določanju cene ne odloča višina nafte, temveč potrebe države. Še sreča, da živim blizu meje z Avstrijo, kjer je cena enega tanka dizla 7 eurov nižja.

    0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin