SiolNET. Posel danes Novice
1,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada potrdila predlog novele zakona za prihod Uberja v Slovenijo

1,16

termometer

Uber, Grčija
Foto: Reuters

Vlada je na današnji seji potrdila predlog novele zakona o prevozih v cestnem prometu, ki prinaša tudi zakonsko podlago za delovanje platform, kot je Uber. Vozniki prek teh platform bi po predlogu potrebovali licenco, med novostmi pa je tudi odprava obvezne uporabe taksimetra za taksiste. 

Uber voznik Trendi Uberjev voznik izpostavil rasistične potnike, Uber pa ga je suspendiral #video

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec pravi, da je cilj ministrstva izboljšanje mobilnosti prebivalstva in da je Uber samo ena izmed aplikacij, ki delujejo v svetu in zasledujejo ta cilj. 

"Z vpeljavo storitve najema vozila z voznikom bi država zagotovo izboljšala mobilnost oseb, predvsem na območjih, kjer je avtotaksi težko dostopen, ponudba javnega prevoza pa šibka. In če bi imeli aplikacije, ki delujejo kot npr. Uber, bi lahko nekdo iz kraja na podeželju, kjer nima možnosti, da gre na avtobus ali na vlak, niti nima možnosti osebnega prevoza, lahko koristil tovrstno aplikacijo," je pojasnil Vrtovec.

Sprememba zakona nujna, da se omogočijo nove oblike prevozov

Kot je zapisano v gradivu, objavljenem na spletnih straneh vlade, je sprememba zakona nujna, da se v Sloveniji omogočijo nove oblike prevozov oseb. Predlog novele želi omogočiti, da se v Sloveniji omogočijo inovativne in napredne tehnologije, ki lahko zagotovijo, da si ponudniki storitev delijo sredstva, čas in znanje ter spretnosti, uporabniki pa pridejo do novih storitev z razširjeno ponudbo in nižjimi cenami.

Uber Foto: Reuters

Predlog spremembe zakona spreminja izvajanje taksi prevozov in najema vozila z voznikom, predlaga pa tudi zmanjšanje administrativnih ovir za izvajanje taksi dejavnosti. Pogoji za uporabo elektronske aplikacije za avtotaksi prevoze in pri najemu vozila z voznikom bi bili enaki, kar zagotavlja enako obravnavo obeh vrst prevoza.

Taksimetri tako ne bi bili več obvezni niti za taksiste. Ker se pri prevozih, dogovorjenih prek spletnih platform, cena prevoza in pot dogovorita vnaprej, s čimer ima potnik zagotovilo ponudnika, so zahteve za dodatno zaščito, kot je taksimeter, po navedbah infrastrukturnega ministrstva namreč nepotrebne.

Uber, Grčija Novice V pripravi zakonska podlaga za platforme, kot je Uber

Besedo pri postavljanju pravil bodo imele tudi občine

Vozniki, ki bodo ponujali prevoze prek digitalnih platform, bodo kljub temu potrebovali licenco. Najem vozila z voznikom je namreč mogoče izvajati kot prevoz enega potnika ali največ osmih potnikov, tak prevoz pa lahko izvede samo licencirani prevoznik oziroma subjekt.

Prevozi, dogovorjeni s pomočjo sodobnih tehnoloških platform, se izvajajo v skladu z zakonodajo, ki ureja prevoze, in ne spadajo med storitve informacijske družbe, saj je podlaga za izračun cene prevoza in opravljena storitev v prometu. Zato je treba omogočiti tudi izvajanje taksi prevoza z uporabo elektronske aplikacije, so pojasnili na ministrstvu.

Uber Foto: Reuters

Besedo pri postavljanju pravil bodo imele tudi občine, ki bodo lahko določile standard kakovosti, ki predpisuje vrsto pogona ter videz vozila in njegovo starost. S tem bodo po navedbah ministrstva lahko sledile okoljskim ciljem lokalne skupnosti in zagotavljale ustrezno raven prevozov.

Taksisti spremembam zakonodaje večinoma nasprotujejo, saj tovrstne platforme označujejo kot nelojalno konkurenco.

Uber Posel danes Uber zanika, da prihaja v Slovenijo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin