Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 1. 2012,
9.26

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zloraba položaja

Sobota, 7. 1. 2012, 9.26

4 leta, 7 mesecev

Na skupščini RRA Celje o odpoklicu direktorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na skupščini Regionalne razvojne agencije (RRA) Celje, ki naj bi bila sklicana februarja, bodo predvidoma obravnavali odpoklic direktorja Borisa Klančnika.

To so potrdili v Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN). Klančnik je bil namreč lansko jesen pravnomočno obsojen na osem mesecev pogojne zaporne kazni zaradi zlorabe položaja.

"Klančnik ne more več opravljati funkcije poslovodje" Zaradi obsodbe po zakonodaji pa Klančnik ne more več opravljati funkcije poslovodje, so zapisali v AUKN.

Skupščina RRA Celje je bila sklicana za 20. december lani, vendar je AUKN dosegla njeno preložitev. Klančnik, ki zadev do februarske skupščine ne želi komentirati, je že več kot 10 let direktor RRA Celje. Bil je pobudnik vstopa zasebnega kapitala v agencijo in gonilna sila gradnje tehnološkega središča Tehnopolis na opuščenem območju stare celjske Cinkarne.

Občine savinjske regije ustanovile novo razvojno agencijo Razvoj Tehnopolisa pa se je ustavil, ko je vlada RRA Celje zaradi nesporazumov s svetom županov savinjske regije marca lani izbrisala iz evidence subjektov spodbujanja razvoja na regionalni ravni. Takrat so občine savinjske regije ustanovile novo razvojno agencijo, RRA Celje pa torej ni več nosilka regionalnega razvoja po zakonu in zato prek nje v regijo ne prihajajo regionalna razvojna sredstva.

Klančnik je v spremnem dopisu po preložitvi decembrske skupščine sicer zapisal, da so RRA Celje odvzeli status neupravičeno, od lastnikov pa pričakuje, da je ne bodo ovirali v prizadevanjih za ohranitev agencije in bodo pomagali "iskati poti nadaljnjega razvoja in zagotavljanja prepotrebnih delovnih mest v regiji".

Ob izgubi statusa izgubila tudi poglavitni vir prihodkov iz poslovne dejavnosti AUKN ocenjuje, da je bilo gradivo za decembrsko skupščino nepopolno, zato pričakuje, da bo RRA Celje na februarski skupščini postregla z letnima poročiloma za leti 2009 in 2010 z mnenjem revizorja, pogrešajo tudi zapisnika skupščin za leti 2008 in 2009 ter zapisnike sej nadzornega sveta za leta 2008, 2009, 2010 in 2011.

Glede na to, da je RRA Celje ob izgubi statusa izgubila tudi poglavitni vir prihodkov iz poslovne dejavnosti, zaradi česar je ogrožen tudi nadaljnji obstoj agencije, je AUKN mnenja, da mora agencija pripraviti podroben poslovni načrt, vključno s finančno ovrednotenimi planiranimi računovodskimi izkazi za leto 2012 in naprej ter oceno poslovanja v letu 2011, navajajo v AUKN.

Posojilo iz sredstev RRA Celje še ni vrnjeno agenciji Dodali so še, da iz gradiva za skupščino ni razvidno, da bi nadzorni svet RRA Celje obravnaval gradivo za skupščino iz leta 2010 z obravnavo posledic izgube statusa, niti ni odpravil nedopustnega stanja v družbi zaradi obsodbe Klančnika.

Celjsko okrožno sodišče je namreč Klančnika spoznalo za krivega zaradi zlorabe položaja in pravic. Kot direktor RRA Celje je Klančnik maja leta 2001 s konjiškim podjetnikom Borutom Jevšenakom sklenil pogodbi o kratkoročnem posojilu iz sredstev RRA Celje za skupaj 100.000 evrov, vendar posojilo še ni vrnjeno agenciji.

Ne spreglejte