SiolNET. Posel danes Novice
0,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Hrvaškem odobrili Geoplinov prevzem plinskega poslovanja Croduxa

0,12

termometer

Geoplin
Foto: STA

Hrvaška agencija za varstvo konkurence (AZTN) je slovenskemu Geoplinu odobrila prevzem dela plinskega poslovanja hrvaške družbe Crodux. Geoplin, ki je v lasti skupine Petrol, bo imel po prevzemu plinskih poslov Croduxa na Hrvaškem od dve- do desetodstotni delež, so izpostavili v AZTN.

Agencija navaja, da bo prevzem poslovanja Croduxa vplival na maloprodajo plina manjšim industrijskim in poslovnim kupcem na Hrvaškem, pa tudi na veleprodajni trg v državi. Poleg tega naj bi večji tržni delež Geoplina dodatno okrepil konkurenco na hrvaškem plinskem trgu, kjer dominirajo Ina, PPD in Hep.

Hrvaški varuh konkurence dodaja, da na hrvaškem trgu oskrbe z naravnim plinom obstaja večje število distributerjev, ki poslujejo v skladu s hrvaškim zakonom o plinskem trgu.

Petrol je s septembrom že prevzel sekcijo LNG hrvaškega Croduxa, medtem ko bo sekcijo električne energije prevzel okoli novega leta.

Crodux, ki je v lasti upokojenega hrvaškega generala Ivana Čermaka, je lani prevzel hrvaško družbo Zagorski Metalac, ki je bila sedmi največji hrvaški distributer plina od skupno 35 licenciranih družb. Zagorski Metalac je distributer plina z okoli 18.000 strankami in 828 kilometrov dolgim plinovodnim omrežjem.

Čermakova družba je pred šestimi leti za sto milijonov evrov na Hrvaškem kupila 63 bencinskih servisov avstrijskega OMV, za katere se je potegoval tudi Petrol. Iz Croduxa so napovedali, da se bodo v prihodnje osredotočili na surovo nafto, plinske kondenzate in širjenje bencinskih servisov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin