SiolNET. Posel danes Novice
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Iz Ljubljane še vedno v Bruselj

Na Brnik prihaja nov letalski prevoznik

10

termometer

Brnik
Foto: Ana Kovač

Brussels Airlines je na svoji spletni strani najavil, da bo od 4. novembra Brnik povezal z Brusljem. Leteli bodo šestkrat na teden.

Po tem, ko je Adria Airways v ponedeljek napovedala stečaj, je danes že znan nov letalski prevoznik, ki bo letel z Brnika. To je Brussels Airlines, ki bo šestkrat na teden letel v Bruselj, kjer je središče institucij EU. Za polete bodo uporabljali letala airbus A319.

Karte bo mogoče kupiti od jutri, prvi polet pa je predviden za 4. november.

Brussels Airlines je tako prvi letalski prevoznik, ki je po koncu delovanja Adrie napovedal nove linije, ki jih je prej opravljala ta. Družba je bila zelo pomemben igralec na ljubljanskem letališču, saj je njihov delež prepeljanih potnikov pomenil polovico vsega prometa.

Adria Airways Posel danes Konec je: Adria Airways gre v stečaj

Iz Ljubljane bo letalo poletelo ob 17.55, iz Bruslja pa ob 15.30. Iz Ljubljane bo letalo poletelo ob 17.55, iz Bruslja pa ob 15.30. Foto: zajem zaslona

Lani prepeljali več kot deset milijonov potnikov

Brussels Airlines, ki je v posredni lasti nemškega prevoznika Lufthansa, je največja letalska družba v Belgiji. Leti v več kot 65 držav, v floti ima 55 letal. Lani so prepeljali več kot deset milijonov potnikov. Za primerjavo, Adria Airways jih je na leto prepeljala okoli milijon.

Lani je imela družba Brussels Airlines, ki zaposluje več kot 3.500 ljudi, milijardo in pol prometa in slabih 13 milijonov evrov dobička. Družba sicer leti v več kot 65 držav.

Brussels Airlines Foto: Reuters

Zaradi odpovedi Adrijinih letov GoOpti z upadom potnikov

Družba GoOpti, ki se ukvarja s cestnim prevozom, zaradi odpovedi letov Adrie Airways beleži velik upad potnikov, ki so jih na Adrijina letala vozili ne le iz Ljubljane, ampak tudi Zagreba, Trsta, Benetk in Celovca. Po drugi strani pa imajo zaradi tega okoli 50-odstotno povečanje povpraševanja za prevoze na okoliška letališča. Več povpraševanja imajo predvsem po prevozih do in iz Benetk, Trsta in Zagreba, pa tudi Pulja, Gradca in Celovca. "K sreči to področje obvladamo in se trenutno najbolj ukvarjamo z dodajanjem dovolj velikega števila zanesljivih in licenciranih izvajalcev prevozov s kombiji in osebnimi vozili v GoOpti platformo," so navedli.

Slovenske železnice z večjim povpraševanjem za München, Zürich in Frankfurt

Potniki se odločajo tudi za uporabo železniških prevozov. Rast povpraševanja tako beležijo tudi Slovenske železnice. Večje povpraševanje in število potnikov beležijo predvsem za München, Zürich in Frankfurt. Nekoliko je poraslo tudi povpraševanje po železniških prevozih v Zagreb in na Dunaj. (STA)

Kdo vse leti z Brnika in kam?

Na ljubljanskem letališču v trenutno veljavnem voznem redu (do 26. oktobra) pristaja deset tujih letalskih družb, a je njihova ponudba destinacij precej drugačna, kot je bila Adrijina.

Aeroflot:
- leti vsak dan na moskovsko letališče Šeremetjevo.

Air Serbia:
- dvakrat na dan (od ponedeljka do petka) ter še v soboto dopoldne in nedeljo zvečer v Beograd,
- dvakrat na teden v Niš.

Air France:
- vsak dan v Pariz.

Turkish Airlines:
- dvakrat na dan v Carigrad.

Finnair:
- dvakrat na teden v Helsinke.

LOT:
- vsak dan v Varšavo.

EasyJet:
- petkrat na teden na londonsko letališče Gatwick,
- vsak dan na severno londonsko letališče Stansted,
- trikrat na teden v Berlin.

Wizz Air:
- trikrat na teden v Luton,
- trikrat na teden v Charleroi.

Montenegro Airlines:
- trikrat na teden v Podgorico.

Transavia:
- petkrat na teden v Amsterdam.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 50
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin