Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 8. 2011,
15.50

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mura odpuščanje odpravnina

Sreda, 31. 8. 2011, 15.50

3 leta, 9 mesecev

Murine delavce odpuščali prek slamnatih podjetij in brez odpravnin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pooblaščenec nekdanjih delavcev treh hčerinskih družb Mure Borut Soklič je pojasnil, da so bili delavci lani odpuščeni prek t.i. slamnatih podjetij in brez odpravnin.

Po njegovi oceni so bili delavci, ki matično družbo Muro tožijo zaradi uveljavljanja prerekanih terjatev, izigrani po navodilu takratnega državnega vodstva.

"Reševanje Mure je politično pogojeno"

Kot je dejal Soklič na novinarski konferenci v Celju, je bilo reševanje Murine problematike politično pogojeno oz. nadzorovano. Poudaril je, da minister za delo Ivan Svetlik na seji odbora DZ za delo, družino in socialno politiko julija lani, na kateri je potekala razprava o spremembah zakona o delovnih razmerjih, dejal, da je država odredila načrt reševanja Mure, kar pomeni odpuščanje delavcev prek slamnatih podjetij.

Stečajni upravitelj se ni strinjal s terjatvami delavcev Pri tem se je država, tako Soklič, zavedala, da bodo delavci ostali brez vsega. Nekdanji delavci hčerinskih družb Mure so zato sprožili sodni postopek zoper matično družbo Mura, saj stečajna masa hčerinskih družb ne zadošča za njihovo poplačilo. Svoje terjatve so potem prijavili v stečaju matične družbe, a jih je stečajni upravitelj prerekal.

"Stavko je pred stečajem iz ozadja vodila politika"

Na delovnem sodišču v Murski Soboti je tako v torek potekal eden izmed narokov, na katerem je bil zaslišan tudi nekdanji predsednik sindikata Mure Drago Florjan, ki nastale razmere pripisuje političnemu ozadju, krivdo pa vali tudi na Murine delavcev, za katere brez zadržkov uporablja razne žaljivke. Florjan je na sodišču povedal, da je stavko Murinih delavcev leta 2009 neposredno pred začetkom stečaja iz ozadja vodila kar politika sama.

"V ozadju vsega je bila politika, do upora delavcev je prišlo tako, da so ga vodile psihično nestabilne osebe, k temu pa je tudi pripomogla prislovna zabitost Murinih delavcev," je na sodišču dejal Florjan.

"Sodni postopek je bil voden neprimerno"

Soklič je tudi pojasnil, da to, kar je bilo narejeno z delavci Mure, predstavlja grobo kršitev evropske zakonodaje, in izrazil strah pred političnim vplivom na sodstvo. Ocenjuje tudi, da se sodni postopki v primeru Murinih delavcev vodijo strokovno neprimerno. Namesto 1800 tožb je namreč Soklič vložil samo eno, ki je razdeljena na tri skupine, sodnik pa je to enotno tožbo razdružil na devet različnih postopkov in še napoveduje nadaljnjo cepitev enotne tožbe.

"Politika se bo morala razkriti" "Dejstvo je, da je sodnik povedal, da so se o načinu in odločanju v tej zadevi že posvetovali z višjimi sodnimi organi. Ko je sprejeta odločitev, še preden se obravnava začne, to ni neodvisno in nepristransko. Politika se bo očitno morala nekako razkriti. Zato smo predlagali zaslišanje nekdanjega gospodarskega ministra Mateja Lahovnika, predsednika uprave Slovenske odškodninske družbe Tomaža Kuntariča in nekdanjega prokurista Mure Zdenka Podlesnika," pravi Soklič.

Od omenjene trojice Soklič pričakuje, da pojasnijo domnevno politično ozadje prezaposlitve Murinih delavcev, neizplačila odpravnin in začetke stečajnih postopkov Mure in njenih hčerinskih družb.

Ne spreglejte