Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 12. 2010,
12.10

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 3. 12. 2010, 12.10

7 let, 2 meseca

Merkurjevi delavci pričakujejo sejo glede odpravnin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Merkurjevi upniki imajo samo še danes čas, da prijavijo svoje terjatve do nakelskega trgovca. Svoje terjatve do Merkurja, ki jim ni izplačal odpravnin, prijavljajo tudi bivši zaposleni v podjetju.

Po doslej dostopnih podatkih je bilo v postopku prisilne poravnave zaenkrat prijavljenih za 15 milijonov evrov terjatev. Prijavljajo pa jih le tisti, ki si želijo imeti glasovalno pravico pri potrjevanju prisilne poravnave. Ob odmevni preiskavi bivšega Merkurjevega poslovodstva se nadaljujejo postopki za reševanje nakelskega podjetja. V postopku prisilne poravnave se danes izteka rok za prijavo terjatev in kot je povedal upravitelj Merkurjeve prisilne poravnave Ladislav Hafner, lahko upniki danes tudi po pošti še prijavijo svoje terjatve, zato bo na sodišču njihovo odpiranje šele v ponedeljek.

Merkur ima za 740 milijonov evrov dolgov

Hafner bo končno številko in višino prijavljenih terjatev najverjetneje vedel konec prihodnjega tedna. Po doslej zbranih podatkih pa je 419 upnikov prijavilo za 15 milijonov evrov terjatev. Glede na to, da ima Merkur kar za 740 milijonov evrov dolgov, je ta številka razmeroma majhna, vendar kot je pojasnil Hafner, terjatve prijavljajo le navadni upniki, ki želijo imeli pravico glasovanja pri potrjevanju poravnave.

V postopku prisilne poravnave namreč velja, da je prijava terjatev pomembna samo zaradi glasovalne pravice, ki jo lahko pridobijo le navadni upniki, na katere ima poravnava vpliv. To pomeni, da lahko glasovalno pravico s prijavo terjatev dobijo delavci, dobavitelji in banke, ki svojih terjatev nimajo zavarovanih. Za uspeh prisilne poravnave pa jo morajo podpreti upniki z vsaj 60 odstotki vseh prijavljenih terjatev.

Upravitelj bo imel mesec dni časa

"Nemogoče je predvideti, koliko terjatev bo prijavljenih, medtem ko so vse obveznosti dolžnika, tako navadne kot prednostne, ločitve in izločitvene terjatve predvidene v načrtu finančnega prestrukturiranja," je dejal Hafner in pojasnil, da je podjetje dolžno vse te obveznosti poravnati po pogojih prisilne poravnave ne glede na to, ali so terjatve prijavljene. Drugače je v stečajnem postopku, kjer je za samo poplačilo potrebno terjatev prijaviti.

Upravitelj prisilne poravnave bo imel sedaj mesec dni časa, da vse prispele prijave preveri in jih potrdi ali zavrže oziroma prereka. Zaradi obsežnosti dokumentacije utegne Hafner zaprositi za dodaten mesec časa. Šele dokončnemu seznamu potrjenih terjatev, bo sledilo glasovanje o prisilni poravnavi.

Skupščina še ni sklicana

V tem času mora uprava Merkurja sklicati in izvesti skupščino, ki bi potrdila predvideno dokapitalizacijo s konverzijo terjatev v lastniške deleže. Prav od te pretvorbe, ki je v višini vsaj 85 milijonov evrov predvidena v načrtu finančnega prestrukturiranja, bo odvisna sanacija podjetja. Skupščina, ki jo je vodstvo podjetja načrtovalo v kratkem po vložitvi predloga za prisilno poravnavo, po po pojasnilih predstavnika za odnose z javnostmi v Merkurja Roka Isteniča še vedno ni sklicana.

Za povečanje kapitala potrebna 75-odstotna večina delničarjev

Vse do konca bo pod vprašajem tudi sama potrditev dokapitalizacije, na katero morajo poleg zadostnega števila upnikov pristati tudi obstoječi lastniki. Za povečanje kapitala naj bi bila potrebna namreč 75-odstotna večina delničarjev. Znano pa je, da predstavnica Save, ki je skoraj 20-odstotna lastnica nakelskega podjetja, že na sami seji nadzornega sveta o načrtu finančnega prestrukturiranja, le-tega ni podprla.

Ne spreglejte