SiolNET. Posel danes Novice
0,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mercator uspešno refinanciral posojila srbski hčerinski družbi

0,07

termometer

Mercator
Foto: STA

Skupina Mercator je uspešno končala refinanciranje sindiciranega posojila srbski hčerinski družbi Mercator - S, ki je steklo septembra lani. Vrednost pogodbe o refinanciranju je 90 milijonov evrov, pogodba pa je bila podpisana z najboljšim ponudnikom AIK banko, je Mercator objavil na spletni strani Ljubljanske borze.

Agrokor Posel danes Agrokor: AVK si je izmislil razloge za zaseg delnic Mercatorja

V postopek refinanciranja je bilo vključenih 59 potencialnih partnerjev, kar po navedbah največjega slovenskega trgovca potrjuje zaupanje bank v pozitivne spremembe v poslovanju Skupine Mercator v zadnjih dveh letih, poroča STA.

Refinanciranje utrjuje kapitalsko strukturo

Sklenjen dogovor z AIK banko, ki je v Sloveniji lastnica Gorenjske banke, pomeni refinanciranje sindiciranega posojila hčerinski družbi in tudi refinanciranje njenih kratkoročnih obveznosti, pri čemer so pogoji refinanciranja bistveno ugodnejši od obstoječih. Družbi Mercator - S refinanciranje tako po navedbah iz Mercatorja utrjuje kapitalsko strukturo in izboljšuje likvidnost za naslednjih pet let, obenem pa sklenjen dogovor o refinanciranju daje dober temelj za nadaljnji razvoj poslovanja trgovca v Srbiji.

Skupina Mercator in hčerinska družba bosta v prihodnje lahko še več vlagali v obnovo in širjenje poslovne mreže ter zagotavljanje novih logističnih kapacitet, so še zapisali v Mercatorju. Predsednik uprave Tomislav Čizmić je ob tem dejal, da bo skupina nadaljevala zastavljeno strategijo razvoja in zmanjševanje zadolženosti.

Mercator Foto: STA

"S tem zagotavljamo ustrezne pogoje za refinanciranje preostalega dolga Skupine Mercator. Za razvoj skupine pa je seveda pomembno tudi, da se ta prenese na Fortenovo, saj stabilno lastništvo pomeni bistven pogoj za nadaljnji razvoj največjega slovenskega in regionalnega trgovca," Čizmića še povzemajo v Mercatorju.

Ta prenos je sicer trenutno onemogočen, saj je Agencija za varstvo konkurence zasegla delnice Mercatorja, ki so v lasti Agrokorja, za zavarovanje plačila globe v višini 53,9 milijona evrov. To je varuh konkurence Agrokorju izrekel, ker ta ni priglasil koncentracije, potem ko je Agrokorjeva švicarska družba Agrokor prevzela družbo Ardeya Global, ki je lastnica polnilnice vode Costella, piše STA.

Mercator Posel danes AVK: Zaseg delnic Mercatorja ni nesorazmeren ukrep

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin