Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 12. 2010,
15.06

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 15. 12. 2010, 15.06

7 let, 2 meseca

Matjaž Rakovec: Zaposleni niso pripravljeni na nove čase

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Zmanjšali smo privilegije, ki so bili v določenih primerih res enormni. To je seveda povzročilo določeno nezadovoljstvo," je za SiOL dejal šef Triglava Matjaž Rakovec.

Anonimke in z njimi povezane revizije so Matjažu Rakovcu sledile, še preden je postal predsednik uprave Zavarovalnice Triglava. Rakovec zavrača očitke in pojasnjuje, da so zaposleni nezadovoljni, ker jim je odpravil privilegije. V pogovoru za SiOL je povedal tudi, da se intenzivno ukvarja z urejanjem "anarhije" v Triglavovih družbah v tujini ter da se dobrim zavarovancem ni treba bati dražjega zavarovanja. Zadnja anonimka pravi, da je denar iz Triglava šel k podjetjem blizu vaše žene. Kaj pa vi pravite? To so anonimke izpred leta in pol in na njihovi podlagi je bilo opravljenih 14 revizij. Nobenih nepravilnosti niso ugotovili. Obstajajo dokazi, da je šel denar – nakazano je bilo dvakrat po dva tisoč evrov vsako leto – za namenske stvari. Zadeva je bila povsem v skladu z veljavnimi pravilniki in pooblastili. Ista anonimka vam očita, da je Triglav plačal mizarska dela pri vas doma. Hišo smo dokončali pred desetimi leti in od takrat nismo v njej naredili nobenih sprememb. Ta zgodba se je letos najprej pojavila v Triglavu, nato pa še v tej anonimki. Zgodbe o vašem prihodu na Triglav se berejo kot kriminalke. Še preden ste prišli na čelo naše največje zavarovalnice, so začele krožiti anonimke in senzacionalistični članki o vas, ki vas spremljajo tudi danes. Kako ste vi videli dejavnosti predsednika nadzornega sveta Damjana Mihevca? Midva sva imela v tistem času dva stika, zdaj pa jih sploh nimava več. Zelo težko ocenjujem njegovo delo, ker nisem bil niti blizu aktivnostim uprave in nadzornega sveta. Ali vam je žal, da ste se odločili postati predsednik uprave? Ne! To mi daje moč. Edini problem, ki sem ga imel letos, je bil zdravstven. Poškodba je zdaj odpravljena. Imamo veter v jadrih.

V kakšnem stanju je bilo podjetje, ko ste ga prevzeli? Videli ste lanski rezultat. Skupina Triglav je bila v minusu. Potegnili smo določene poteze in letos smo prvič v zgodovini ustvarili pozitiven rezultat iz zavarovalne dejavnosti. Začeli smo se sistematično ukvarjati s tujino. Glavni težavi sta bili lovljenje tržnega deleža za vsako ceno, kar je seveda spodjedalo dobičkonosnost Triglava, in čista anarhija v tujini.

Bo še kakšna revizija glede na vse očitke iz anonimk in tudi glede na delo prejšnje uprave? Koliko ste jih doslej že opravili v vašem mandatu in kaj so pokazale? V zadnji anonimki o meni sta dve novi obtožbi. Nadzorni svet oziroma njihova revizijska komisija bo na seji prihodnji teden uvrstila točko, da opravi revizijo o tem. Kar zadeva delovanje prejšnje uprave, so bile določene revizije že opravljene in delamo še dodatne. O izsledkih ne bi mogel ničesar povedati.

Večkrat poudarite izboljševanje korporativnega upravljanja. Kaj pa vaši zaposleni? Ali anonimke kažejo, da na to niso pripravljeni? Predvsem niso pripravljeni na nove čase. Nova uprava je naredila kar nekaj drastičnih ukrepov. Zelo hitro smo zaprli podružnico na Slovaškem, ker smo videli, da na dolgi rok ne bo prinašala dobičkov. V začetku leta in še dvakrat letos smo znižali plače. Zmanjšali smo privilegije, ki so bili v določenih primerih res enormni, tako plače kot določeni bonusi. To je seveda povzročilo določeno nezadovoljstvo. Poudarjam, da želimo delati transparentno, predvsem pa ne omogočati privilegijev posameznim zaposlenim ali določenim slojem znotraj zavarovalnice Triglav.

Pripravljeni ste zmanjšati tržni delež v Sloveniji na račun dobičkonosnosti. Ali to pomeni, da se bo povečal tržni delež v drugih državah? Ja. Zanimivi sta predvsem Hrvaška in Srbija. Računam, da bodo premiki predvsem pri organski rasti premije. V Sloveniji pa bomo zadržali nivo premije, kot ga bomo verjetno imeli konec leta 2010.

Ali večja dobičkonosnost pomeni za zavarovance manj ugodna zavarovanja? Nikakor! Zavarovancev, ki so skozi določeno obdobje dobri zavarovanci, to pomeni, da lahko kakšen večji škodni dogodek pokrije pozavarovalnica, se nismo dotaknili. Spremenili smo odnos do zavarovancev, ki imajo že deset ali več let neprestano negativen rezultat, ki ga ne pokrivamo s pozavarovanjem. To so tako posamezne zavarovalne vrste kot posamezni zavarovanci. Nismo jim dali odpovedi, ampak smo jim povečali franšize, zmanjšali limite ali povečali ceno zavarovanja. Imamo zelo proaktiven način sodelovanja s strankami, s katerimi nismo in ne moremo biti zadovoljni.

Pravite, da v Črni gori država dopušča, da državljani nimajo niti osnovnega avtomobilskega zavarovanja. Kako se borite proti takim anomalijam na trgih JV Evrope? Črnogorskemu regulatorju in finančnemu ministrstvu poskušamo te anomalije pojasniti. Imajo relativno nizko premijo avtomobilskih zavarovanj, vsi izračuni kažejo, da bi se morala podražiti za 15 do 20 odstotkov. Prav tako se mora znižati nezavarovanost avtomobilov.

Ali lahko vaša podjetja v tujini kljub vsem težavam, s katerimi se srečujejo na terenu, poslujejo dobro? Lahko. Z metodami in standardi, ki jih imamo v Zavarovalnici Triglav. Za Hrvaško smo lani pripravili elaborat, ker je Triglav Osiguranje v vseh preteklih letih izkazoval slab poslovni rezultat. Predvideva se, da bo konec leta izkazal pozitiven rezultat. Isti elaborat smo zdaj pripravili za Črno goro. Res se intenzivno ukvarjamo z upravljanjem naših hčerinskih družb.

V zadnjem letu gre Triglavu dobro. Bi mu šlo še bolje, če ne bi bil v državni lasti? Morda. Moja pozicija ali pozicije določenih ljudi znotraj Triglava ne bi bile tako zanimive, tako za notranje zaposlene kot zunanje opazovalce. Več bi se posvečali pravemu zavarovalniškemu delu in manj odgovarjanju na razne krive obtožbe.

Državno lastništvo pomeni tudi vodstva, kot je bilo prejšnje Triglavovo. Ali je tudi to argument proti državnemu lastništvu? Z Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb se znajo določene zadeve urediti. Smo v prehodnem obdobju. Vpliv države, tudi na kadrovanja v državnih podjetnih, bo vedno manjši. Smo na dobri poti. Če bomo spoštovali pravila OECD, državno lastništvo ne more biti ovira za podjetja, kot je Zavarovalnica Triglav.

Ne spreglejte