Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
26. 8. 2014,
8.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

KD Group

Torek, 26. 8. 2014, 8.33

6 let, 6 mesecev

Matjaž Gantar prodaja vodilnega svetovnega proizvajalca jadrnic. Zanimanje tudi v ZDA.

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
KD Group se je odločila za prodajo svojega skoraj polovičnega deleža v begunjski družbi Seaway Design. Interesentov je več, kot najresnejši kupec pa se omenja ena od nemških družb.

Toda možni kupec želi prevzeti tudi Seaway Yachts, ki gradi novo tovarno v Puconcih. V tem podjetju brata Jakopin prek povezanih oseb obvladujeta približno tričetrtinski lastniški delež, Seaway Design pa 24-odstotnega, v Dnevniku piše Sebastjan Morozov.

Kupec se bo moral pogovoriti tudi z bratoma Jakopin

Japec Jakopin je informacije o prodaji vodilnega svetovnega proizvajalca jadrnic potrdil, podrobnosti pa ni želel razkrivati. Po njegovih pojasnilih se bo moral morebitni kupec deleža, ki je na prodaj, o prihodnjem razvoju družbe dogovoriti tudi z njim in njegovim bratom Jernejem Jakopinom. Ker je Seaway njun življenjski projekt, se Jakopinova iz njegove lastniške strukture ne nameravata umakniti, je poudaril Japec Jakopin.

Za komentar smo poklicali predsednika uprave KD Group Matjaža Gantarja, ki nas je za pojasnila naslovil na Zorana Boškovića, člana nadzornega odbora Seawaya Design iz vrst KD Group, ki nam je povedal le, da je prodaja vseh naložb v skladu s programom prestrukturiranja celotne skupine KD.

Prihodki Seawaya Yachts so se lani več kot podvojili Kot je pojasnil Jakopin, se je od izbruha krize leta 2008 število prodanih plovil znižalo za okoli 70 odstotkov. V zadnjih mesecih naj bi v Seawayu Design plače izplačevali z zamudo, prav tako pa naj bi zamujali s poravnavanjem obveznosti do dobaviteljev. Japec Jakopin, ki sicer predseduje nadzornemu svetu Seawaya Design, je za Dnevnik zatrdil, da z zamudami pri izplačilu plač ni seznanjen, direktor družbe Fabrizio Korošec, ki prihaja iz vrst KD Group, pa teh informacij ni želel komentirati.

Prihodki Seawaya Design so se lani več kot prepolovili, na 12,4 milijona evrov. Po dveh zaporednih izgubarskih letih je družba lani dosegla slabih 80.000 evrov čistega dobička. Prihodki Seawaya Yachts pa so se lani več kot podvojili in so znašali 20,4 milijona evrov. Ta družba je zabeležila tudi strmo rast čistega dobička, in sicer s 122.000 evrov leta 2012 na 1,1 milijona evrov lani.

Kdo je Matjaž Gantar? Matjaž Gantar je solastnik in predsednik uprave skupine KD Group, ki spada med največje poslovne skupine v Sloveniji. Skupina posluje na področju zavarovalništva, upravljanja investicijskih skladov ter kapitalskih naložb in nepremičnin. Gantar je eden najbogatejših Slovencev. Njegovo premoženje je bilo leta 2012 ocenjeno na okoli 16 milijonov evrov.

Nekdanji član pankovske skupine Lublanski psi in Pankrti je svojo glasbeno kariero v devetdesetih letih zamenjal za kariero borznega posrednika. Začel je v podjetju Kompas Fintrade, kmalu pa je prešel k družbi PM&A, pozneje postal direktor DZU Kmečke družbe, Gantarjevo poslovno pot opisuje časnik Finance. V preteklosti se je loteval odmevnih poslov: bil je med prodajalci Simobila Avstrijcem, četrtinski delež časopisne hiše Dnevnik je prodal Styrii, neuspešno pa se je lotil sanacije sarajevskega Oslobođenja.

Danes je med drugim tudi predavatelj na GEA College – Fakulteti za podjetništvo.

Ne spreglejte