SiolNET. Posel danes Novice
2,26

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Magna kljub poskusnemu dovoljenju ne bo zagnala strojev #video

2,26

termometer

Magna je danes od ministrstva za okolje in prostor prejela poskusno obratovalno dovoljenje, ki je namenjeno za zagon poskusnega obratovanja tovarne. A v Magni strojev vseeno ne bodo zagnali, saj so prepričani, da s tem dovoljenjem ne morejo zagnati proizvodnje, poroča Radio Slovenija.

Poskusno obratovalno dovoljenje je izdano za eno leto, izdali pa so ga na podlagi tehničnega pregleda, ki je bil opravljen 26. in 27. novembra lani, navaja Radio.

V Magni o zagonu lakirnice vseeno ne razmišljajo, saj bi s tem po njihovem mnenju kršili zakone. Zaradi negotovosti glede pravnomočnosti okoljevarstvenega dovoljenja in s tem povezanega začetka obratovanja so v ponedeljek potrdili, da so začeli organizacijske priprave na selitev proizvodnje nazaj v Gradec.

Ministrstvo zavrnilo pritožbo, vendar odločitev še ni pravnomočna

Gorazd Marinček, E-Forum Foto: STA Ministrstvo je sicer konec minulega tedna izdalo odločbo, s katero je zavrnilo pritožbo novomeške nevladne organizacije Rovo zoper okoljevarstveno dovoljenje. A pravnomočnost dovoljenja je še v zraku, saj se bo njegova uveljavitev znova odmaknila, če bo Rovo vložil tožbo na upravno sodišče.

Predstavnik organizacije Rovo Gorazd Marinček vztraja, da okoljevarstveno dovoljenje krši zakon o vodah, zato je že večkrat predlagal, naj vlada spremeni zakon o Magni tako, da "povozi" zakon o vodah, s tem pa se bo investicija lahko odvila v skladu z zakonodajo. Vmes pa naj se Magni izda začasno dovoljenje.

Marinček je ob tem zavrnil krivdo za negotovost glede Magnine proizvodnje v Hočah in že zaposlenih delavcev. Želi, da se na to temo pristojni sestanejo tudi z njim. Sestanek ministrstva za gospodarstvo ter ministrstva za okolje in prostor z Rovom naj bi se zgodil v sredo.

V Magni so bili v zadnjih dneh skopi z izjavami. Ob morebitni selitvi proizvodnje v Gradec so sporočili le še to, da so sicer pripravljeni na začetek obratovanja. Za zdaj so zaposlili 200 ljudi.

Magna Novice Magna se pripravlja na morebitno selitev iz Slovenije v Gradec

Komentarji

10

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Matjaz007 / 12.02.2019. ob 17:30 +7 - 1

  Avstrijci, bi radi seveda, na hitro, kot gre to pri njih, ne vedo pa, da je pri nas Banana republika in so postopki pač drugačni. Veliko se bomo morali še "poštelati" , če bomo res želeli tuje investicije.

  +7 - 1
 • Rothschild / 12.02.2019. ob 18:12 +6 - 1

  Magna je pri granji imela privilegij s strani drzave (visoke subvencije, pomoc pri urejanju dokumentacije, gradnji tovarne....) Pa ima taksne probleme, da je ze dvignila roke od projekta. Sedaj pa si predstavljate nas, domace podjetnike, ki nimamo taksnih privilegijev kot Magna. Pa se vedno vztrajamo....

  +6 - 1
 • dejanjerele / 12.02.2019. ob 17:07 +5 - 2

  Zanimivo, da objekt z gradbenim dovoljenjem ne sme obratovati, a ni nenavadno, da je vlada sprejela zakon o tovarni v enem mesecu, sedaj pa je kao stisnjena v kot? Počivalšek in njegov aparat je dobil svoje nedvomno, država je dala svojo subvencijo, zdaj pa ali nekdo ni dobil dovolj, ali pa je vse skupaj res krinka pred ohlajevanjem avtomobilske industrije? Ne vem, vem samo, da ni tako kot se kaže v medijih. Če nekdo grozi, da bo šel je nekaj za tem, nikakor ne skrb za delovna mesta...

  +5 - 2
delitve: 39
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin