Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 10. 2017,
18.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Logatec Lonstroff Magna Steyr Yaskawa Electric

Ponedeljek, 2. 10. 2017, 18.19

6 let, 6 mesecev

Lonstroff izbral Logatec, odločitev dveh investitorjev še v zraku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Aleš Cantarutti | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Švicarska družba Lonstroff, ki bo pod okriljem japonske skupine Sumitomo Rubber Industries v Sloveniji postavila tovarno medicinskih elastomerov, se je odločila za lokacijo v Logatcu, je potrdil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti. Na ministrstvu medtem še čakajo na odločitvi dveh potencialnih večjih investitorjev.

Lonstroff se je odločil za Logatec, kjer bodo oživili industrijsko degradirano območje, je pojasnil Cantarutti. Obžaloval je sicer, da se investitor ni odločil za tovarno na katerem od območij z višjo stopnjo brezposelnosti - Švicarjem so med drugim ponujali lokacije v Zasavju - a odločitev vlagatelja spoštujejo.

Kot je nedavno poročal časnik Delo, investitor še ni podpisal pogodbe z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je lastnica več kot 110 tisoč kvadratnih metrov zemljišča na območju nekdanje tovarne KLI Logatec. Prav tako komisija gospodarskega ministrstva še ni odločala o višini subvencije, bi pa naj ta predvidoma dosegla med 10 in 15 odstotkov od skupno 40 milijonov evrov vredne investicije.

Postavitev lesnega centra na Gomilskem še pod vprašajem

Medtem na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo na končno odločitev o potencialni investiciji v Slovenijo v dveh primerih še čakajo. Prva je morebitna investicija škotskega družinskega podjetja BSW Timber Group, ki naj bi vzpostavilo lesni center na Gomilskem v občini Braslovče.

Na ministrstvu so, kot je povedal Cantarutti, obravnavali njihovo vlogo za subvencijo in investicijo podpirajo. Ponujeni znesek so jim tako sporočili, je pa dejstvo, da Slovenijo pri finančni pomoči omejujejo evropska pravila, je spomnil. Ministrstvo je družbi v primeru odločitve za investicijo pripravljeno nuditi tudi dodatno podporo, na primer pri lokaciji.

Tudi Turki še premišljujejo

Prav tako še čakajo na odločitev turškega podjetja TKG Automotive, ki je eden od dobaviteljev novomeškega Revoza. Na ministrstvu so jih sprejeli na informativnem sestanku in tudi v tem primeru bodo v primeru odločitve za vlaganje investitorju ponudili vso podporo, je zagotovil Cantarutti. Lokacijsko si sicer Turki želijo biti čim bližje Novemu mestu ter avtocestnemu križu.

Magna | Foto: Kot navaja Delo, bi v proizvodnem obratu TKG Automotive iz turške Burse v prvi fazi delo dobilo med 100 in 150 delavcev. Podjetje izdeluje avtomobilske komponente iz kovine. Turška družba z okoli 800 zaposlenimi in 80 milijoni evrov prihodkov sicer sodeluje z Renaultom, Toyoto, Hondo, Fiatom, Hyundaijem in drugimi.

Investiciji Magne in Yaskawe tečeta po načrtih

Nadalje tečejo postopki za že potrjeni investiciji Magne v Hočah ter Yaskawe v Kočevju. Tako po pridobitvi okoljskega soglasja že tečejo pripravljalna dela za postavitev Magnine lakirnice, delavci Slovenskih državnih gozdov pa krčijo Rogoški gozd. Yaskawa naj bi medtem temeljni kamen za novo tovarno po navedbah Dela položila 2. novembra, prvi roboti pa bodo iz kočevske tovarne prišli predvidoma jeseni prihodnje leto.

Hkrati se, kot je še dodal Cantarutti, na ministrstvu pogovarjajo tudi z več manjšimi potencialnimi vlagatelji. Sogovornik je še posebej poudaril, da nad tujimi investicijami bdi tudi agencija Spirit, ter pohvalil sodelovanje med ministrstvom ter agencijo.

Ne spreglejte