SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ljubljanski stanovanjski sklad vpleten v Vegradove mahinacije

4

termometer

Ljubljanski stanovanjski sklad je pri nakupu neprofitnih stanovanj v Vegradovih Celovških dvorih sklenil svetovalno pogodbo z liechtensteinskim podjetjem v višini 700 tisoč evrov.

To razkrivajo dokumenti, ki jih je pridobila TV Slovenija. Po njenih navedbah se je pred začetkom gradnje vedelo, da bodo tam neprofitna stanovanja sklada.

Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana (MOL) je sklenil kupiti 300 stanovanj, njegova takratna direktorica Jožka Hegler, danes direktorica mestne uprave MOL, je tako že leta 2006 sklenila pogodbo o svetovanju in posredovanju pri nakupu stanovanj s podjetjem iz Liechtensteina.

Pogoj sklada je bil, da najdejo lokacijo, kjer se zaradi lažjega upravljanja stanovanja držijo skupaj. Za takšno svetovanje pa so v Liechtenstein nakazali 700 tisoč evrov. Podpisnik pogodbe svetovalnega podjetja je bil poslovnež Jože Podržaj. Ta je povedal, da pogodba ni bila overjena in je bila verjetno podpisana kar na sedežu podjetja Hypo. Da je bila sklenitev te pogodbe tudi v nasprotju z zakonom o javnem naročanju, je po navedbah televizije takrat ugotovilo že računsko sodišče, saj sklad javnega razpisa sploh ni objavil.

Podržaj je za televizijo tudi pojasnil, da je tisto leto po navodilih nadrejenega Andreja Oblaka podpisal več pogodb. Leta 2006 je liechtensteinsko podjetje najprej sklenilo svetovalno pogodbo z javnim stanovanjskim skladom, po besedah Podržaja po navodilih Andreja Oblaka, ki ga povezujejo s spornimi posli skupine Hypo pri nakupu stanovanj v Celovških dvorih. Pet mesecev pozneje pa je podjetje AM-S.P.C., katerega zastopnik je bil, s stanovanjskim skladom sklenilo še prodajno predpogodbo o nakupu 300 stanovanj, navaja TV Slovenija.

Andrej Oblak je sporočil, da od svetovalne pogodbe, sklenjene s stanovanjskim skladom, ni imel nikakršnih materialnih koristi. Odgovorov nekdanje direktorice stanovanjskega sklada pa na televiziji niso prejeli. Po navedbah policije je predkazenski postopek že v teku.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin