Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 1. 2011,
17.55

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 4. 1. 2011, 17.55

7 let, 2 meseca

Labod vložil predlog za prisilno poravnavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Uprava novomeškega Laboda je na okrožno sodišče v Novem mestu vložila predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave.

Družba je nelikvidna, prezadolžena in kapitalsko neustrezna, je v predlogu zapisal izvršni direktor Laboda Darko Mastnak, ki obljublja poplačilo dobrih sedem milijonov evrov terjatev najpozneje v devetih letih.

Podjetje se lahko sanira le s prisilno poravnavo

Družba s 15 zaposlenimi ni sposobna poravnati niti polovice kratkoročnih obveznosti, da je plačilno nesposobna, pa dokazuje tudi blokada transakcijskih računov. V zadnjem mesecu dni je imel namreč Labod transakcijski račun blokiran kar 29 dni, v zadnjih 90 dneh pa 81 dni.

Vodstvo je neuspešno poskušalo izboljšati plačilno sposobnost. Kot pojasnjuje Mastnak, so poskušali prodati tako nepremičnine kot naložbe v vrednostne papirje, a so bili vsi poskusi zaradi krize neuspešni. Vodstvo Laboda tako ugotavlja, da je mogoče podjetje sanirati le s prisilno poravnavo.

Upnikom dolgujejo okrog 1,4 milijona evrov

To naj bi izvedli tako, da bi v celoti poplačali vse upnike: tako tiste s prednostnimi terjatvami v skupnem znesku dobrih 89.000 evrov, kot tudi ločitvene upnike, katerih terjatve znašajo 5,7 milijona evrov, in tudi navadne upnike. Slednjim Labod dolguje nekaj manj kot 1,4 milijona evrov, poplačal pa bi jih v devetih letih ob 0,9-odstotni letni obrestni meri.

Prodaja vztrajno pada Glavni razlog za slab finančni položaj Laboda je padanje prodaje. Medtem ko so čisti prihodki družbe še leta 2007 znašali slabih deset milijonov evrov, so se že leta 2008 zmanjšali za več kot sedem odstotkov in leta 2009 kar za 40 odstotkov, padanje prodaje pa se je nadaljevalo tudi lani. V prvih devetih mesecih leta 2010 so tako prihodki od prodaje znašali 3,3 milijona evrov, čista izguba pa 1,7 milijona evrov.

Ne spreglejte