Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 12. 2010,
15.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 3. 12. 2010, 15.52

6 let, 7 mesecev

Kopač: TEŠ 6 ponujamo tujcem, a ni interesa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
TEŠ 6 res ponujamo tujim investitorjem, a zanj žal ni nobenega interesa, je za SiOL dejal direktor direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo Janez Kopač.

Novi direktor Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) Simon Tot je ta teden zoper predsednika podjetniškega sindikata Branka Sevčnikarja uvedel postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Sevčnikar je izrazil mnenje, da je njegova odpoved v resnici povezana z njegovim nasprotovanjem vstopu strateškega partnerja v TEŠ 6. Trdi, da ima dokaze, da je gospodarska delegacija, v kateri je bila tudi ministrica za gospodarstvo Darja Radić, neznanemu ruskemu podjetju ponujala 60-odstotni delež v TEŠ 6. Po nekaterih informacijah naj bi bil v delegaciji tudi minister za visoko šolstvo in predsednik Zares Gregor Golobič. Sevčnikar meni, da bi bile pri poslu z Rusi izplačane provizije, ki bi jih dobile osebe blizu stranki Zares. Japti: TEŠ 6 predstavljamo na pobudo direktorata Na agenciji za podjetništvo in tuje investicije (Japti) so nam povedali, so "v okviru izhodne gospodarske delegacije ob uradnem obisku predsednika dr. Danila Türka v Rusiji na investicijski okrogli mizi v Moskvi kot eno od možnosti tako predstavili tudi možnosti investicije v TEŠ 6. Okrogle mize so se udeležili številni ruski investitorji, ki jih je organizator povabil na dogodek. Na samem dogodku kakšnih posebnih vprašanj v zvezi z našimi predstavljenimi projekti ni bilo."

Kakšnih drugih aktivnosti v zvezi z iskanjem potencialnih tujih investitorjev v TEŠ 6 v drugih državah še niso izvajali, ker za to še niso dobili priporočila direktorata za energetiko, so dejali.

Kopač: Žal ni interesa Direktor direktorata za energetiko Janez Kopač je za SiOL pojasnil, da njegov direktorat že dlje časa išče strateškega partnerja za TEŠ 6, zato je projekt TEŠ 6 del kataloga projektov, ki jih ponuja Japti. "Vendar žal ni interesa, ker projekt ni ravno rentabilen," je dejal Kopač.

Poudaril je, da mora HSE za TEŠ 6 okoli 500 milijonov evrov prispevati sam, kar ga omejuje pri financiranju drugih projektov. Navedbe, da naj bi iskanje strateškega partnerja motilo evropsko banko za obnovo in razvoj, ki bo kreditirala del projekta, je zavrnil. Da bi kdo dobil provizije, če bi strateškega partnerja le našli, pa se Kopaču zdi smešno.

Dejal je, da sta bila v tistih dneh, ko je bil v Rusiji Japti, tam tudi Radićeva in Golobič, a ne zaradi TEŠ 6.

Ne spreglejte