Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2019,
8.51

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča B2

Video: Matija Lepoša

Natisni članek

Klara Jazbec B2 advertorial

Ponedeljek, 4. 2. 2019, 8.51

2 meseca, 1 teden

Klara Jazbec: Znanje je naše največje bogastvo

Vsebino omogoča B2

Video: Matija Lepoša

Klara Jazbec je ena izmed bolj priljubljenih slovenskih glasbenic. Malo jih ve, da poleg vseh obveznosti obiskuje tudi šolo B2, program Tržnega komuniciranja in odnosov z javnostmi, za katerega pravi, da ji bo prišel zelo prav na njeni glasbeni poti.

Potem ko se je nedavno mudila v New Yorku, kjer je snemala svoj prvi album, smo jo obiskali na enem izmed njenih predavanj na B2. O znanju, učenju in izobraževanju pa smo se pogovarjali tudi z eno izmed tamkajšnjih predavateljic, izkušeno doc. dr. Mileno Fornazarič.

"Šola ima veliko različnih programov. Sama obiskujem Tržno komuniciranje in odnose z javnostmi. Že od nekdaj me je zanimalo vse, kar je v zvezi z glasbo, ta program pa je z glasbo tako ali drugače tudi povezan. Dileme potem sploh ni bilo. Program Tržno komuniciranje in odnosi z javnostmi mi bo prišel zelo prav, predvsem zaradi tega, ker se bom učila, kako pristopati do javnosti, kako z njo komunicirati, kako se oglaševati," ocenjuje Klara Jazbec.

B2 priporoča predvsem zaradi dostopnosti in prilagodljivosti predavateljev. "Obiskujem prvi letnik in predavatelji so za zdaj res super, so zelo dostopni in prijazni, imajo tisti človeški odnos, ki presega uniformni odnos študent-predavatelj. Res ti pomagajo, prisluhnejo in so zelo prilagodljivi," poudarja.

Znanje, največje bogastvo

Predavanja ima trikrat na teden, kar ji še vedno omogoča, da obenem s šolo usklajuje tudi vse glasbene obveznosti. "Nad tem sem res navdušena. Kot otrok si nisem predstavljala, da bom pristala tukaj, kjer sem. Sem pa gotovo vesela in navdušena. Tudi nad tem, da sem takoj našla skupino sošolcev, s katerimi si pomagamo, si posojamo zapiske in podobno. Resnično menim, da je znanje naše največje bogastvo in da se je treba nenehno izpopolnjevati, učiti," zatrjuje.

In kakšni so njeni cilji? "Po končani gimnaziji sem si vzela leto premora in tudi več časa namenila glasbi. Lani je bilo zelo pestro zame, to leto, ki prihaja, pa bo še bolj. Pred kratkim sem bila v New Yorku, kjer sem snemala svoj prvi album. B2 mi pri tem resnično pride naproti. Veselim se, da bom letos končala prvi letnik šole B2, posnela svoj prvi album ter uskladila glasbene obveznosti," razloži Klara Jazbec.

Praktična znanja

V programu Tržno komuniciranje in odnosi z javnostmi kot tudi na magistrskem programu Marketing management na B2 poučuje doc. dr. Milena Fornazarič. "Z B2 sodelujem že od začetka, odkar imamo program Tržno komuniciranje in odnosi z javnostmi. Program je naravnan izrazito praktično. Poleg nekega teoretičnega okvirja želimo študentom omogočiti vpogled v praktična znanja. Iskali smo predvsem akademsko izobražene ljudi, ki so v prvi vrsti praktiki, hkrati pa so tudi teoretsko podkovani. Program je namenjen vsem, ki potrebujejo trženje bodisi v svojih podjetjih bodisi v marketinških oddelkih. Predvsem želimo ponuditi cel spekter tega, kar trženje predstavlja," pove Milena Fornazarič, ki kot ključno prednost B2 izpostavlja strokovno podkovanost predavateljev. "Izhajajo iz prakse ter imajo izkušnje. Ob jasni filozofiji, da smo predavatelji tukaj zato, da študente motiviramo in jim pomagamo v učnem procesu," doda.

Širša slika

In katere so po njenem tiste ključne lastnosti, ki delajo predavatelja dobrega? "Osebno menim, da je pomembno imeti poleg znanja tudi veliko empatije, da si komunikativen in da študentom poskušaš priskočiti na pomoč. Vsaka generacija je samosvoja, vsak posameznik ima lastnosti, ki so značilne samo zanj. Študente želim opremiti z nekim kritičnim in praktičnim znanjem ter razmišljanjem, kar je dandanes še posebej pomembno, glede na to, da smo z vseh smeri bombardirani z različnimi informacijami. Torej, ne ciljam samo na enoznačno prebiranje različne literature in teorije. Da razumejo koncept lažnih novic, pomen medijev, manipuliranje z javnim mnenjem. Pokušam jim predstaviti širšo sliko, ki jim bo koristila tako v zasebnem kot tudi poslovnem življenju," ocenjuje.

Človeški odnos

Čeprav je velikokrat sama v vlogi, ko svoje znanje podaja, se sama od časa do časa znajde tudi v drugi vlogi. Učimo se vsak dan, v odnosih, interakcijah, tudi doc. dr. Mileni Fornazarič pa študenti veliko dajo. "To je popolnoma resnično. Gre za izmenjavo. Od študentov se učim predvsem globalnosti, ki je na primer naše generacije niso poznale. Pa tudi odprtosti, kritičnosti, predvsem je pomembno, da se vzpostavi človeški odnos, ki temelji na zaupanju in pomoči. Sicer pa ima vsak posameznik neko znanje, ki ga nekdo drug nima. Do tega je treba biti spoštljiv in empatičen. Nikoli ne nastopam v slogu velike avtoritete, kot je bilo mogoče značilno za pretekla obdobja šolanja, ko sem šolo obiskovala tudi sama. Nekoč je bilo več poudarka na pomnjenju velike količine snovi, teorije. Ni bilo toliko virov kot danes. Gradilo se je predvsem na ubogljivosti, poslušnosti, pomnjenju in neki avtoriteti," pove.

Vsega se lahko naučimo

Danes imajo praktične izkušnje, poleg formalno pridobljene izobrazbe, vedno večjo vlogo. A kje jih pridobiti? Je diplomska, magistrska naloga res le še kos papirja? Kaj o tem meni doc. dr. Milena Fornazarič? "To se spreminja iz leta v leto. Vsak posameznik ima določene kvalitete, veščine. Menim, da se lahko v življenju ob primerni motivaciji vsega naučimo. Ko gre za teorijo, za neko formalno izobrazbo - seveda, za doseganje nekih življenjskih ciljev potrebujemo tudi disciplino, ki jo pridobimo skozi izobraževanje. Pri praktični naravnosti pa je predvsem pomembna kritičnost, inovativnost študentov, ne glede na njihovo starost in izkušnje," razloži.

Še pred desetletjem smo si le stežka predstavljali poklice, kot so spletni arhitekt, upravljavec družbenih omrežij ali denimo tudi služba piarovca. Današnja mladina bo po vsej verjetnosti v svoji prihodnosti opravljala tudi poklice, ki danes sploh še ne obstajajo. Kateri poklici bodo po mnenju doc. dr. Milene Fornazarič zaznamovali prihodnost? "Pravilno ugotavljate, da bodo tisti otroci, ki so danes v vrtcu ali se vpisujejo v šolo, opravljali poklic, ki ga danes še ni. S tega vidika je otroke tudi težje usmerjati. Staršem bi svetovala, da je ne glede na spol otroka najpametneje vpisovati v tiste veščine, kjer lahko razvijajo empatijo, timsko delo in komunikacijo," svetuje doc. dr. Milena Fornazarič.


Ne spreglejte