Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sobota,
28. 6. 2014,
7.38

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Agrokor Ivica Todorić Mercator EBRD

Sobota, 28. 6. 2014, 7.38

7 let, 2 meseca

Kje bo Ivica Todorič dobil denar za izplačilo malih delničarjev?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
EBRD ne sodeluje pri prevzemanju Mercatorja. S tem se odpira vprašanja, kako bo hrvaški Agrokor prišel do 152 milijonov evrov, ki jih mora po zakonu o prevzemih izplačati 12 tisoč malim delničarjem.

Agrokor je včeraj konzorciju prodajalcev že nakazal 172 milijonov evrov za 53-odstotni delež Mercatorja. Prav tako je najboljšemu sosedu odobril 220-milijonsko posojilo, ki ga bodo po koncu prevzema pretvorili v kapital. S tem je Ivica Todorič po pisanju Dnevnikovih novinarjev Matjaža Polaniča in Vesne Vuković porabil že vsa zbrana sredstva za prevzem, za uspešno prevzemno ponudbo pa potrebuje še 152 milijonov evrov.

Agrokor, ki je 475 milijonov evrov zbral z izdajo visoko tveganih PIK-obveznic, je moral med 50 in 100 milijonov evrov pred tem nameniti za poplačilo Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), ki je delno izstopila iz lastništva Agrokorja. Po besedah Agrokorjevih lobistov naj bi EBRD ta znesek ponovno vložila v novonastalega regionalnega trgovskega velikana pod imenom Adria Group, na katerega je Todorič prenesel lastništvo Agrokorja in prek katere prevzema največjega slovenskega trgovca.

Skupni prihodki Adria Groupe naj bi znašali sedem milijard evrov, dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) 500 milijonov evrov, število zaposlenih pa 60.000. Adria Group naj bi tako postal največji zaposlovalec na območju nekdanje Jugoslavije.

EBRD pri prevzemu Mercatorja ne sodeluje niti posredno niti neposredno Vendar v EBRD takšna namigovanja zavračajo in trdijo, da ne bodo vstopili v lastništvo družbe Adria Group. "Imamo le naložbo v dvoodstotni delež Agrokorja, pri prevzemu Mercatorja pa niti posredno niti neposredno ne sodelujemo," je zatrdil predstavnik EBRD za srednjo in jugovzhodno Evropo Axel Reiserer.

Namero za prevzem mora Agrokor objaviti v treh delovnih dneh, hkrati pa mora deponirati denar ali dobiti prvovrstno bančno jamstvo za vse delnice, na katere se to nanaša. Po neuradnih informacijah Dnevnika naj bi mu bančno jamstvo zagotovila banka Unicredit, ki bi lahko tudi nekoliko pocenila Agrokorjev prevzem. Slovenski del Unicredita ima namreč v lasti osem odstotkov Mercatorja. Če teh delnic Unicredit ne bo prodal po prevzemni ceni 86 evrov za delnico, bi Todorič prihranil 26 milijonov evrov.

Ne spreglejte