Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
17. 12. 2015,
10.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

elektronsko cestninjenje

Četrtek, 17. 12. 2015, 10.10

6 let, 7 mesecev

Kdo je oddal najugodnejšo ponudbo za elektronsko cestninjenje

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Najnižjo ponudbo za izvedbo elektronskega cestninjenja na slovenskih avtocestah je oddal konzorcij Telekoma Slovenije in norveškega podjetja Q-Free. Dela je opravljen izvesti za 99,9 milijona evrov.

Na sedežu Družbe za avtoceste (Dars) v Ljubljani je danes potekalo javno odpiranje ponudb za vzpostavitev elektronskega cestninjenja v prostem prometnem toku. Do roka so ponudbe oddali štirje ponudniki.

Konzorcij Telekoma Slovenije in norveške družbe Q-Free je ponudil, da bo dela opravil za 99,9 milijona evrov brez DDV. Konzorcij Iskratela in slovaškega Skytolla bi dela izvedel za 110,1 milijona evrov, Cetis skupaj z družbama Autostrada in Inženiring Informatika za 114,6 milijona evrov, Kapsch TrafficCom pa za 114,9 milijonov evrov.

Konzorcij Telekoma Slovenije in družbe Q-Free je za izvedbo elektronskega cestninjenja tovornega prometa ponudil mikrovalovno tehnologijo. Na vprašanje ali pričakujejo, da jih bo Dars izbral za izvajalca, predstavnik konzorcija Blaž Gostiša pred končanjem vseh postopkov, ni želel odgovoriti. Dejal pa je, da pričakuje dolgotrajen postopek.

Izbira izvajalca bo namreč v 70 odstotkih odvisna od ponujene cene, v 30 odstotkih pa od tehničnih rešitev.

Dars bo zdaj ponudbe pregledal in ocenil, nato pa izbral končnega izvajalca. Pogodba z njim bo podpisana, ko bo sklep o izboru postal pravnomočen.

Kot je povedal predsednik izbirne komisije Bojan Banfi z Darsa bo izbirna komisija verjetno že danes začela s pregledom ponudb. Če ne bo prišlo do kakšnega revizijskega zahtevka Banfi računa, da bi v začetku prihodnjega leta lahko sprejeli odločitev v zvezi s ponudbami.

Projekt mora biti od podpisa pogodbe končan najpozneje v letu dni, po uvedbi elektronskega cestninjenja pa naj bi Dars porušil tudi cestninske postaje.

Na Darsu pričakujejo, da bi nov sistem cestninjenja lahko pričel delovati enkrat v letu 2017, vsekakor pa ne v začetku leta 2017, poudarjajo.

Direktor podjetja Kapsch TrafficCom Jože Hebar, ki se je drugič prijavilo na četrti poskus razpisa, je dejal, da so ponudili tehnološko rešitev, ki jo za Slovenijo ocenjujejo kot najprimernejšo. To je mikrovalovna tehnologija.

Hebar napoveduje, da bodo kljub najdražji ponudbi v primeru ne izbora, uporabili vsa razpoložljiva pravna sredstva. "Prepričani smo, da smo oddali dobro ponudbo. Zadevo bomo lahko komentirali šele, ko nam bo omogočen vpogled v ponudbe" je dejal Hebar.

Predstavniki Cetisa in Iskratela ponujenih cen niso želeli komentirati.

Že četrti razpis za izvedbo elektronskega cestninjenja se je sicer iztekel 15. oktobra. Že takrat bi moral Dars štiri ponudbe tudi odpreti, a so te zaradi revizijskega zahtevka družbe Kapsch TrafficCom ostale zapečatene.

Potem ko je Državna revizijska komisija pred dnevi zavrnila Kapschev revizijski zahtevek, je Dars dobil zeleno luč za odpiranje ponudb.

Ne spreglejte