Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 1. 2021,
16.18

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

14

Natisni članek

Skytoll DARS elektronsko cestninjenje

Petek, 29. 1. 2021, 16.18

3 leta, 3 mesece

Elektronsko cestninjeneje bodo vzpostavili Slovaki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

14

avtocesta Pomurje | Foto DARS

Foto: DARS

Sistem elektronskega cestninjenja za osebna vozila bo v Sloveniji vzpostavil slovaški Skytoll. Izbiro izvajalca, ki je oddal 15,7 milijona evrov vredno in edino dopustno ponudbo, so danes potrdili nadzorniki Darsa, nanjo pa je še mogoča pritožba. Uvedba elektronske vinjete je predvidena s 1. decembrom, veljala pa bo eno leto od datuma nakupa.

Na Darsov razpis za vzpostavitev sistema elektronske vinjete, ki naj bi zaživel decembra letos, so se prijavili trije ponudniki, poleg Skytolla še Iskratel v partnerstvu z madžarskim ARH Informatics ter konzorcij podjetij Marand, Telekom Slovenije, Pošta Slovenije in Kapsch. Najcenejšo ponudbo v višini 14 milijonov evrov je oddal Iskratel, najvišja pa je bila ponudba konzorcija slovenskih podjetij skupaj z avstrijskim Kapschem v višini 33,4 milijona evrov, navaja STA.

Kot so danes sporočili iz Darsa, preostali dve ponudbi nista izpolnjevali razpisnih pogojev, zato sta bili ocenjeni kot nedopustni. Odločitev o izboru Skytolla, ki so jo danes potrdili Darsovi nadzorniki, so objavili na portalu javnih naročil, nanjo pa je mogoča pritožba.

Vinjete v fizični obliki ne bo več

Uvedba elektronske različice vinjete je predvidena s 1. decembrom letos, letna vinjeta za 2021 pa bo ostala veljavna do 31. januarja 2022. Po tem datumu vinjeta v fizični obliki ne bo več v veljavi, saj bodo skladno z novelo zakona o cestninjenju, ki jo je državni zbor sprejel oktobra lani, v novem sistemu le še vinjete v elektronski obliki, so pojasnili na Darsu.

Elektronska vinjeta se po vsebini ne bo bistveno razlikovala od zdajšnje vinjete v obliki nalepke, torej tudi v tem primeru ne bo šlo za cestninjenje po prevoženi razdalji. Namesto fizične bo v veljavi vinjeta v elektronski obliki, kar pomeni, da bo v centralni cestninski sistem vnesena registrska številka vozila, za katero bo plačana cestnina.

Letna vinjeta bo veljala eno leto od nakupa. To se razlikuje od sedanjega sistema, kjer velja do 31. januarja v naslednjem letu ne glede na to, kdaj je bila v resnici kupljena. Nakup e-vinjete bo mogoč z mobilno aplikacijo, na spletu ali na dosedanjih prodajnih mestih (bencinski servisi, različni trgovci).

Kategorije vinjet bodo ostale enake

Za vsa vozila nosilnosti do 3,5 tone bodo ostale kategorije vinjet enake: letna, mesečna (oziroma polletna za enosledna motorna vozila) ter tedenska. Ob odjavi vozila iz prometa bo mogoče pridobiti povračilo neizkoriščene vrednosti letne vinjete, so še zapisali na Darsu.

Slovaško podjetje Skytoll je sistem leta 2010 med drugim vzpostavilo v domači državi in ga tudi upravlja. Kot je prejšnji teden poročal Dnevnik, pa na dan prihaja vse več informacij, ki vzbujajo dvom tako o referencah kot o verodostojnosti tega ponudnika.

Slovaška revizijska komisija je namreč po navedbah časnika ugotovila, da je sistem, ki ga je na Slovaškem vzpostavil Skytoll, negospodaren in neučinkovit. Skytoll naj bi tako na Slovaškem obdržal skoraj polovico prihodkov od cestnin, poleg tega pa naj bi bil sistem mnogo dražji od vrednosti, ki jo je Skytoll navedel v pogodbi s slovaško avtocestno družbo.

V Skytollu so se na poročanje Dnevnika odzvali s sporočilom za javnost, v katerem so zatrdili, da jamčijo za ceno, ki so jo ponudili za vzpostavitev sistema elektronskih vinjet v Sloveniji, dvomi o tem naj bi bili neupravičeni. Kot je poudaril izvršni direktor Skytolla Matej Okali, so pripravljeni v Sloveniji vzpostaviti cestninski sistem, ki bo v celoti izpolnjeval zahteve iz razpisne dokumentacije. Dodal je, da njihov sistem zagotavlja tudi minimalne obratovalne stroške.

Ne spreglejte