Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 1. 2011,
14.30

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 1. 2011, 14.30

7 let, 2 meseca

KD Skladi zahtevajo pojasnila nadzornikov Petrola glede poslov z gradbeniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
KD Skladi so kot delničarji Petrola zaskrbljeni glede transparentnosti poslovanja naftnega trgovca.

Od nadzornega sveta Petrola, ki mu predseduje Tomaž Kuntarič, zahtevajo pojasnila glede poslovnih povezav Petrola in podjetja SCT, ki je konec minulega leta vložil predlog za prisilno poravnavo. Pismo nadzornikom le nekaj ur pred sejo KD Skladi so pismo nadzornikom z zahtevo po pojasnilih poslali le nekaj ur pred sejo, na kateri bodo ti obravnavali vprašanje Petrolovih terjatev do SCT. Po nekaterih informacijah naj bi se stolček predsednika uprave Petrola Aleksandra Svetelška zelo majal. Seja nadzornega sveta se bo začela ob 18. uri, po njej je pričakovati sporočilo za javnost. 2,59-odstotni delež v Petrolu V KD Skladih, ki upravljajo več investicijskih skladov, ki so lastniki Petrola - skladi Galileo, ID, Rastko in Balkan imajo v Petrolu skupaj 2,59-odstotni lastniški delež -, poudarjajo, da imajo likvidnostne težave slovenskega gradbenega sektorja pomemben vpliv na poslovanje Petrola, ki je eden glavnih dobaviteljev pogonskih goriv in tudi drugega blaga. Hipoteka vredna manj od terjatev Kot so v družbi razbrali v medijih, znaša izpostavljenost Petrola do SCT približno 15 milijonov evrov in naj bi bila, kot je Petrol decembra lani zagotavljal na road showu v Ljubljani, zavarovana s prvovrstno hipoteko na nepremičninah, ki zagotavlja poplačilo terjatve v celoti.

To pa glede na razkritja v medijih, ki jih družba ni zanikala, naj ne bi držalo. Hipoteka naj bi se namreč nanašala na nepremičnine, katerih vrednotenje v trenutnih gospodarskih okoliščinah tudi po mnenju ocen strokovnjakov ne dosega vrednosti izkazanih terjatev, s čimer je delež poplačila omenjenih terjatev vse prej kot jasen.

Od nadzornikov zahtevajo številna pojasnila KD Skladi zato pozivajo nadzorni svet in revizijsko komisijo nadzornega sveta, da na prihodnjih sejah obravnavata vprašanje kakovosti terjatev do kupcev Petrola ter predvsem vprašanje vzdržnosti ocene vrednosti premoženja, ki so predmet zavarovanja terjatev. Hkrati nadzornike pozivajo, da z upravo pripravijo razkritje celotne vrednosti terjatev do kupcev Petrola, ki zamujajo več kot 60 dni, ter razkritja deleža nezavarovanih terjatev.

V KD Skladih tudi močno dvomijo v ekonomsko upravičenost Petrolovega odkupa terjatev tretjih oseb do družbe SCT, pri čemer poudarjajo, da ta dejavnost tudi močno odstopa od osnovnega poslanstva Petrola.

Zato pozivajo nadzornike, da od uprave Petrola pridobi pojasnilo, zakaj takšna odstopanja od osnovnega poslovanja in kako bo ta posel povečal premoženje Petrola. Če uprava potrebnih pojasnil in odgovorov ne more zagotoviti, potem v KD Skladih pričakujejo, "da bo nadzorni svet ukrepal v okviru svojih pooblastil ter zaščitil premoženje in integriteto družbe".

Nezaupanje vlagateljev do družbe V KD Skladih si želijo bolj neposredno in transparentno komunikacijo, saj, kot poudarjajo, nedavna gibanja delnice Petrola na Ljubljanski borzi kažejo izredno veliko nezaupanje vlagateljev do družbe ter tudi skrb glede morebitnih dodatnih popravkov vrednosti oziroma slabitev premoženja. "To ni presenetljivo glede na visoke odpise vrednosti v letih 2008 in 2009," so navedli.

Ne spreglejte