SiolNET. Posel danes Novice
4,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Bruto domači proizvod v slovenskih regijah

Katere regije se bližajo povprečju BDP Slovenije in katere se od njega oddaljujejo

4,30

termometer

Foto: Thinkstock

Slovenski BDP na prebivalca je višji kot pred začetkom finančne krize leta 2008 v polovici statističnih regij v državi. Glede na leto 2014 je ta padel v le eni regiji. Samo eni slovenski regiji je uspelo od leta 2009 ves čas zviševati BDP na prebivalca. Bruto dodana vrednost na zaposlenega se je najbolj povečala v kmetijstvu, gozdarstvu in ribištvu.

BDP na prebivalca se je leta 2015 povečal drugo leto zapored, a je še vedno malce pod ravnjo iz leta 2008. Nižji BDP na prebivalca kot leta 2008 je beležila še polovica regij. Ta se je v tem časovnem obdobju najbolj povečal v Koroški in Pomurski statistični regiji. Koroška je sploh edina regija, v kateri se je BDP na prebivalca povečal vsako leto po letu 2009. Najslabše kaže gospodarstvu v Zasavski regiji, kjer se je BDP zmanjšal že četrto leto zapored.

Zasavska je tudi edina regija, kjer se je BDP na letni ravni zmanjšal. Ta se je glede na leto 2014 najbolj povečal v Obalno-Kraški in Primorsko-Notranjski regiji. 

Bruto dodana vrednost na zaposlenega je glede na leto 2008 najbolj rasla v Obalno-Kraški regiji in regiji Jugovzhodna Slovenija. Najvišja bruto dodana vrednost na zaposlenega v regiji je v poslovanju z nepremičninami, najnižja pa v kmetijstvu, kjer je dodana vrednost glede na leto 2008 najbolj rasla. Ta se je leta 2015 glede na leto 2008 povečala za več kot tretjino in ni rasla z najvišjo vrednostjo v treh od 12 regij.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin