Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
17. 12. 2014,
14.43

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pekarne inšpekcijski nadzor

Sreda, 17. 12. 2014, 14.43

1 leto, 3 mesece

Kako poslujejo sporne pekarne, ki ne ustrezajo higienskim standardom?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Potem ko inšpektorji v decembrskem poostrenem nadzoru pekarn po Sloveniji v le 15 primerih niso ugotovili kršitev, smo preverili, kako se sporni peki znajdejo na finančnem področju.

Večina od 32 spornih pekarn je v lanskem letu poslovala z dobičkom, z minimalno izgubo se spopadajo le štiri izmed njih. Šest pekarn je svoja vrata prvič odprlo letos, zato je njihovo poslovanje še neznanka. Dve izmed teh sta poslovali na črno, dve pa sta dobili prepoved opravljanja dejavnosti.

Plesnive stene, umazana in poškodovana tla ter iztrebki glodavcev V le polovici od pregledanih pekarn ustrezne inšpekcijske službe niso ugotovili neskladnosti na higienskem področju, v 13 odstotkih pa so bile higienske razmere zelo slabe. Inšpektorji so naleteli na plesnive stene in strope, umazana tla, odložene stvari, ki ne spadajo tja, v dveh primerih so opazili iztrebke glodavcev, zapredke insektov v vreči z moko in obgrizene vreče. V enem primeru so odredili generalno čiščenje in odstranitev onesnaženih surovin, preostalim so izrekli odločbe o odpravi nepravilnosti ali ustna opozorila. V nekaterih primerih so inšpektorji nadaljevali preverjanje higienskega stanja v proizvodnji in tudi tam naleteli na neustrezne razmere.

Kljub dobičku jim ni mar za higieno Od spornih pekarn je po podatkih poslovnega imenika bizi.si v lanskem letu najbolje poslovala ljubljanska pekarna Loni-pek z Dunajske 87, ki se lahko pohvali še s pekarno v novogoriški Ulici Gradnikove brigade 21. Kljub 1,5 milijona evrov prihodkov in dobrih 44 tisočakov dobička v ljubljanski enoti ne morejo poskrbeti za ustrezno ravnanje z živili v proizvodnji in opremljenost umivalnikov. Prav tako so v novogoriški izpostavi inšpektorji odkrili delo na črno in prenatrpanost v skladišču.

Pretečeni roki uporabe surovin so inšpektorje presenetili v še eni novogoriški pekarni iz iste ulice. Pekarna Kukaj je sicer lani imela pol manj prometa kot Loni-pek, njen dobiček pa je bil le za štiri tisočake manjši. V pekarni Gigola s Papirniškega trga 14 v ljubljanskem Polju, kjer so nepravilnosti povezane z neustreznim ravnanjem z živili, odpravili še pred izdajo odločbe, so lani ustvarili slabih 600 tisočakov prihodkov in 35 tisoč evrov čistega dobička.

Neustrezne higienske razmere v skladišču so botrovale izdaji odločbe koprski pekarni Lan-kol z Vojkovega nabrežja 1. Ob 243 tisoč evrih prometa so prikazali 25 tisoč evrov dobička.

V sevniški pekarni Gabrijele s Trga svobode 1 so ugotovili manjše neskladnosti glede higiene prostorov in opreme. Njihovi lanski prihodki so znašali dober milijon evrov, dobiček pa 24 tisoč evrov.

Ne spreglejte