Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 7. 2011,
11.04

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

deflacija cene inflacija

Petek, 29. 7. 2011, 11.04

3 leta, 10 mesecev

Julija v Sloveniji 1,1-odstotna deflacija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji so se julija v primerjavi z junijem v povprečju znižale za 1,1 odstotka, je objavil državni statistični urad.

Rast cen na letni ravni je znašala 0,9 odstotka, povprečna 12-mesečna rast pa je bila 1,7-odstotna. Kot je izpostavila generalna direktorica urada Irena Križman, je Slovenija mesečno deflacijo julija letos zabeležila že tretjič, in sicer po januarju in juniju. Ob tem je spomnila, da se je to zgodilo kljub podražitvam električne energije in nekaterih drugih artiklov, in sicer predvsem na račun sezonskega znižanja cen obleke in obutve. Veliko znižanja obleke in obutve Julija so se na mesečni ravni torej znižale cene v skupini obleka in obutev, in sicer za 16,9 odstotka. Hrana in brezalkoholne pijače so se pocenile za 1,1 odstotka, stanovanjska oprema pa za 0,5 odstotka. Raznovrstno blago in storitve so se pocenile za 0,3 odstotka, prevoz za 0,2 odstotka, cene v skupinah alkoholne pijače in tobak ter zdravje pa so bile nižje za 0,1 odstotka. Znižanje je bilo zaradi razprodaj pričakovano Znižanje cen oblačil in obutve je bilo pričakovano, saj je posledica poletnih sezonskih razprodaj. Oblačila so bila cenejša za 17,6 odstotka, obutev pa za 16,9 odstotka. V skupini hrana in brezalkoholne pijače se je hrana v povprečju pocenila za 1,2 odstotka; znižanja cen v tej podskupini so bila najizrazitejša pri zelenjavi in sadju (za 10,2 oz. 6,4 odstotka), zvišanja cen pa pri mleku, mlečnih izdelkih in jajcih (v povprečju za 2,4 odstotka).

Na gibanje cen v skupini stanovanjska oprema so vplivale nižje cene malih gospodinjskih aparatov, ki so se zaradi popustov v povprečju pocenili za 3,4 odstotka, ter nižje cene preprog in talnih oblog (za 2,5 odstotka). V skupini raznovrstno blago in storitve so državni statistiki zabeležili 4,2-odstotno znižanje cen v podskupini osebni predmeti, storitve v podskupini druge storitve pa so se v povprečju podražile za 1,2 odstotka.

Nižje cene motornih koles in koles Nižje cene v skupini prevoz so bile posledica nižjih cen motornih koles in koles (za 1,4 odstotka), cestnega potniškega prometa (za 1,3 odstotka) ter rabljenih osebnih avtomobilov (za 0,9 odstotka). V tej skupini pa so se najopazneje zvišale cene v podskupinah letalski potniški prevoz (za 2,7 odstotka) ter druge storitve (za 1,3 odstotka). Nižje cene oblačil in obutve so skupno rast cen znižale za 1,4 odstotne točke, nižje cene sadja in zelenjave pa za 0,3 odstotne točke.

Počitnice v paketu so se julija podražile Na drugi strani so se julija zvišale cene rekreacije in kulture, in sicer za 2,7 odstotka. Najbolj so se zaradi sezonskih dejavnikov podražile počitnice v paketu (za 9,8 odstotka), najbolj pa se je pocenila oprema za šport (za 3,1 odstotka).

Za 1,4 odstotka so bile višje cene v skupini komunikacije, predvsem na račun končanih akcijskih ponudb nekaterih ponudnikov telefonskih in internetnih storitev. Te storitve so bile tako v povprečju dražje za 1,5 odstotka. Telefonski in drugi aparati so se nekoliko pocenili (povprečno za 0,5 odstotka).

Dražje gostinske in nastanitvene storitve Cene v skupini stanovanje so se okrepile za 1,2 odstotka, predvsem zaradi višje cene električne energije (za 3,3 odstotka) ter plina in daljinske energije (za 2,7 oz. dva odstotka), padec cen pa so statistiki zabeležili pri trdih in tekočih gorivih (za 0,5 oz. 0,2 odstotka). Dražje so bile še gostinske in nastanitvene storitve, za 0,8 odstotka. Nastanitvene storitve so se v povprečju podražile za 2,6 odstotka, gostinske pa za 0,2 odstotka. Med nastanitvenimi storitvami se je najbolj podražilo prenočevanje v hotelih (za 4,2 odstotka).

K skupni mesečni rasti cen so 0,3 odstotne točke prispevale dražje počitnice v paketu, 0,1 odstotne točke pa dražja električna energija, višje cene v skupini komunikacije ter ostale julijske podražitve.

Letna rast cen se je znižala Julijska deflacija je močno vplivala na letno rast cen, saj se je ta - kot že omenjeno - znižala na 0,9 odstotka, potem ko je bila v enakem obdobju lani 2,1-odstotna. V enem letu so se v povprečju najbolj zvišale cene v skupini alkoholne pijače in tobak (za 5,4 odstotka). Sledile so cene v skupinah stanovanje (za 4,4 odstotka), stanovanjska oprema (za 3,5 odstotka), komunikacije (za 3,4 odstotka), hrana in brezalkoholne pijače (za 2,9 odstotka), raznovrstno blago in storitve (za 2,2 odstotka), izobraževanje (za 1,6 odstotka), zdravje (za odstotek) in prevoz (za 0,1 odstotka).

V primerjavi s prejšnjim letom so se cene znižale v skupinah gostinske in nastanitvene storitve (za 10,2 odstotka), obleka in obutev (za 4,2 odstotka) ter rekreacija in kultura (za 1,8 odstotka).

Merjeno s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin je Slovenija julija prav tako zabeležila deflacijo v višini 1,1 odstotka. Letna rast cen je bila 1,1-odstotna (lani 2,3-odstotna), povprečna 12-mesečna rast cen pa dvoodstotna (lani 1,6-odstotna).

Ne spreglejte