Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 10. 2013,
9.53

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 10. 2013, 9.53

7 let, 2 meseca

Janko Medja vsaj za zdaj še vedno trdno v sedlu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V prihodnjem tednu bo jasno, ali bo Janko Medja ostal šef NLB. Kdo bo potegnil odločilno potezo - nadzorni svet ali Banka Slovenije -, je težko napovedati.

Nedavno je NPU opravil obsežne hišne preiskave z namenom potrditev sumov, da so v bančni skupini Unicredit z delnicami Mercatorja v času zadnjih dveh postopkov prodaje največje domače trgovske družbe trgovali s pomočjo notranjih informacij. Šef NLB Janko Medja je med glavnimi osumljenci in je bil v omenjenem obdobju član uprave Unicredita, a o njegovi usodi se še vedno nista opredelila niti nadzorni svet banke NLB niti Banka Slovenije. Njihova odločitev bo sicer znana prihodnji teden, ko naj bi se sestali nadzorniki in svet banke Slovenije.

Lahko bi ga že zamenjali Po naših informacijah je verjetnost, da bi ga zamenjali nadzorniki, majhna. Kot pravi naš vir, se od seje nadzornega sveta le dan po preiskavah ni zgodilo nič novega, tako da odpoklica ni pričakovati. Malo verjetna je tudi možnost sveta Banke Slovenije, ki bi mu lahko odvzela dovoljenje za vodenje banke, a tega po naših informacijah ni pričakovati. To je sicer sklepati tudi iz besed guvernerja Boštjana Jazbeca, ki je prejšnji teden glede primera Medja jasno povedal, da od njega ne moremo pričakovati, da se bo odzval izključno na podlagi anonimk, zaradi česar je bila sploh sprožena preiskava NPU. Po drugi strani pa nekateri viri pravijo, da bi Medjo, če bi imeli novega kandidata za vodenje največje slovenske banke, že zamenjali.

Zlorabo notranje informacije težko dokazati Za Medjo obstaja sum zlorabe notranjih informacij, kar bo po naših informacijah izjemno težko dokazati. Notranjo informacijo namreč opredeljuje Zakon o trgu finančnih inštrumentov, kjer natančno piše, da mora biti notranja informacija, ki naj bi bila zlorabljena, natančna informacija, ki se posredno ali neposredno nanaša na izdajatelja finančnih inštrumentov, pri čemer informacija še ni objavljena, če pa bi postala javna, bi lahko vplivala na ceno, v konkretnem primeru na ceno delnice Mercatorja.

Kaj pravijo smernice EBA? Bi lahko Banka Slovenije za odpoklic Medje našla podlago za odpoklic tudi v smernicah EBA (neodvisen evropski bančni organ), kjer so v 13. točki opredeljena merila glede ugleda vodilnih v banki? Tam namreč natančno piše, da naj se oseba šteje za ugledno, če ni dokazov, ki bi kazali nasprotno, in ni razlogov za utemeljen dvom o uglednosti tega člana. Član organov vodenja ali nadzora se ne šteje za uglednega, če njegovo osebno ali poslovno ravnanje vzbuja kakršenkoli resen dvom o njegovi zmožnosti za zagotovitev varnega in skrbnega upravljanja kreditne institucije.

Ne spreglejte