SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Italija naj bi do jeseni predstavila študijo kumulativnih vplivov terminalov

2

termometer

Italija intenzivno pripravlja študijo vseh kumulativnih vplivov predvidenih plinskih terminalov v Tržaškem zalivu ter za plinovod od terminalov do plinskega omrežja.

Študijo naj bi italijanski javnosti, prav tako pa Evropski komisiji in Sloveniji, predstavila jeseni. Italija še ne bo sprejemala nobenih odločitev Kot so ponovno opozorili na ministrstvu za okolje in prostor, je Evropska komisija januarja ob tem izrazila jasno pričakovanje, da do zaključka priprave omenjene študije in njene predstavitve, Italija ne bo sprejemala nobenih odločitev glede predvidene izgradnje plinskih terminalov. Evropska komisija je Italiji jasno povedala, da brez poznavanja in upoštevanja kumulativnih vplivov na okolje vseh predvidenih energetskih (in drugih) projektov na okolje v Tržaškem zalivu ter brez poznavanja morebitnih kumulativnih čezmejnih vplivov na okolje, odločitve o začetku investicij ne morejo in ne smejo biti sprejete. To velja za vse energetske, prometne in druge načrtovane projekte na obeh straneh meje, tako v italijanskem kot v slovenskem morju ter obalnem območju. "Temu razumevanju Evropske komisije se vlada Slovenije s pripravo zgoraj omenjenega scenarija velike slike severnega Jadrana pridružuje in k enakemu razumevanju vabi tudi Italijo," so izpostavili na ministrstvu.

Neformalne pogovore o scenariju velike slike severnega Jadrana in njegovega obalnega območja sta že začela predsednika slovenske in italijanske vlade. Dokument naj bi dodatno spodbudil intenzivnejše pogovore med Italijo in Slovenijo o skupnem trajnostnem razvoju tega območja in seveda tudi reševanje problema predvidenih plinskih terminalov v Tržaškem zalivu. Obenem pa bo to prvo poglavje bodoče morske in pomorske strategije celotnega Jadrana in njenega obalnega območja, ki ju morata Italija in Slovenija skupaj z vsemi državami jadranskega bazena pripraviti v skladu z zakonodajo Evropske unije že v nekaj letih.

Drugo srečanje predvideno v septembru Slovenija pa še vedno čaka povabilo Evropske komisije na novo oz. drugo srečanje med Evropsko komisijo, Italijo in Slovenijo, ki je bilo dogovorjeno že na prvem srečanju v januarju in preliminarno planirano v začetku maja. Drugo srečanje je po zadnjih informacijah še vedno predvideno v septembru.

Slovenija pričakuje, da bo Italija na tem srečanju predstavila rezultate študije o kumulativnih vplivih na okolje predvidenih plinskih terminalov, kar bo osnova za konkretne dogovore z Evropsko komisijo o nadaljnjih korakih in za nadaljnja prizadevanja Slovenije na tem projektu.

Na ministrstvu dokumenta o dogovoru ne poznajo Na ministrstvu za okolje so ponovno zatrdili, da obstoja dokumenta, ki naj bi po navedbah nekaterih medijev govoril o dogovoru slovenske in italijanske strani glede energetskih in prometnih projektov v severnem Jadranu, ne poznajo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin