Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 4. 2011,
12.21

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 13. 4. 2011, 12.21

7 let, 2 meseca

Inšpektor glede stavke v Rotomatiki ni izdal sankcij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Inšpektor za delo je pri inšpekcijskem nadzoru poteka stavke v Hidrii Rotomatiki, ugotovil, da je premeščanje delavcev iz Idrije dejansko nadomeščanje dela stavkajočih na Jesenicah.

Vendar zakon o stavki, ki je v veljavi že 20 let, tega ne sankcionira. Inšpektor za delo Bogomir Ahec je ugotovil, da je vodstvo Rotomatike na delo na Jesenice, kjer večina proizvodnih delavcev že od ponedeljka stavka za višje plače, napotilo nekaj delavcev, ki sicer delo na podlagi pogodb o zaposlitvi opravljajo na lokaciji družbe v Spodnji Idriji. Pri tem ne gre za delavce, ki bi bili na novo zaposleni med stavko ampak za delavce, ki so v družbi dalj časa v rednem delovnem razmerju in imajo v pogodbah o zaposlitvi opredeljeno možnost premestitve na delo na drugo lokacijo podjetja. Zakon o stavki ne sankcionira nadomeščanja stavkajočih delavcev "Njihovo delo dejansko pomeni nadomeščanje stavkajočih delavcev, vendar zakon o stavki, takšen kot je v uporabi že 20 let, tega ne sankcionira," je v svojem poročilu zapisal inšpektor. Hkrati pa je ugotovil, da vodstvo družbe ne krši zakona o stavki dodatno s tem, ker naj bi na Jesenic pripeljal agencijske delavce iz Bolgarije in Makedonije.

Zoper oba delodajalca bo stekel postopek o prekršku

Vendar je inšpektor ugotovil, da delodajalec iz Ljubljane, ki je delavce posredoval na delo na Jesenice, kjer so vključeni v delovni proces Hidrie Rotomatike, nima pridobljene koncesije. Zato bo zoper oba delodajalca pričet postopek o prekršku. Zoper podjetje Gradeja zato, ker ni vpisano v register opravljanja dejavnosti posredovanja dela drugemu delodajalcu, zoper Hidrio Rotomatiko pa bodo postopek sprožili, ker je na delo sprejela delavce delodajalca, ki je delavce posredoval, čeprav nima dejavnosti vpisane v register.

Inšpektorju za delo so bile posredovane še nekatere druge domnevne kršitve delovnopravnih predpisov, ki pa neposredno ne zadevajo same stavke. Ker opredelitev do teh navedb zahteva vpogled v listine, ki so na sedežu družbe, bo inšpektor navedbe teh kršitev danes posredoval v obravnavo območni enoti inšpektorata Postojna, kjer je sedež Hidrie Rotomatike.

Vodstvo Rotomatike zaradi stavke napoveduje ukrepe

Vodstvo Hidrie Rotomatike medtem namerava nadaljevati pogajanja s sindikati o kolektivni panožni pogodbi, ne kaže pa, da bi se bili pripravljeni pogajati o zahtevah stavkajočih v jeseniškem obratu. Da bi preprečili izpad proizvodnje, so v vodstvu napovedali določene nadaljnje ukrepe, vendar podrobnosti na novinarski konferenci niso razkrili.

Direktor Hidrie Rotomatike Dušan Lapajne je opozoril, da vsak dan stavke nastaja velika škoda, saj je proizvodnja kljub premeščanju drugih delavcev za jeseniške stroje nižja od običajne, vendar jo zaenkrat še obvladujejo. "Dejstvo pa je, da bomo sprejeli določene ukrepe, ki bodo seveda zakoniti," je poudaril Lapajne. Izpostavil je, da morajo zagotavljati dobave kupcem ne glede, ali se bo delalo na jeseniški ali kakšni drugi lokaciji ter s tam zaposlenimi ali drugimi. Zaradi stavke bo vodstvo Rotomatike razmislilo tudi o nadaljnji usodi lokacije na Jesenicah.

Ne spreglejte