Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 1. 2011,
8.37

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 22. 1. 2011, 8.37

7 let, 2 meseca

IMF Poljski odobril 30 milijard dolarjev vredno posojilno linijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mednarodni denarni sklad (IMF) je Poljski v petek dal na voljo novo dvoletno posojilno linijo v vrednosti približno 30 milijard ameriških dolarjev.

Slednje so sporočili iz Varšave in obenem dodali, da gre za preventivno potezo. Odbor izvršnih direktorjev IMF je ta ukrep potrdil danes, sodi pa v okvir leta 2009 zasnovane fleksibilne posojilne linije (FCL), ki so na voljo državam z zglednimi javnimi financami in plačilnimi bilancami za primere zunanjih šokov, kakršen je bil izbruh zadnje svetovne finančne in gospodarske krize. Poljska je bile leta 2009 edina članica EU brez recesije Avgusta lani je IMF nato podvojil trajanje FCL na dve leti in povečal razpoložljiva posojila. FCL imata poleg Poljske še Mehika in Kolumbija, a ju prav tako nista izkoristili. Poljska je bila edina članica EU, ki se je leta 2009 izognila recesiji, njena vlada pa je zavezana gospodarskim politikam, ki ohranjajo makroekonomsko stabilnost države, so ob današnji odločitvi zapisali v IMF. Kot so dodali, pa določena tveganja vendarle ostajajo, predvsem zaradi morebitne izpostavljenosti Poljske finančnim viharjem drugod v Evropi.

Zato so se odločili, da na prošnjo poljskih oblasti okrepijo prejšnjo, julija lani odobreno enoletno posojilno linijo v vrednosti 20,4 milijarde dolarjev. Kot so še poudarili pri IMF, je Poljska ob tem jasno povedala, da bo ta dogovor obravnavala kot preventiven oziroma previdnosten in da nima namena izkoristiti možnosti posojila.

Poljsko gospodarstvo je v minulem letu zraslo za okoli štiri odstotke, takšno rast pa naj bi beležilo tudi letos. Poljska centralna banka je tako v sredo kot ena redkih v Evropi prvič po 18 mesecih dvignila svojo ključno obrestno mero, in sicer za četrt odstotne točke na 3,75 odstotka. Gre predvsem za ukrep v boju proti inflacijskim pritiskom.

Ne spreglejte