Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 11. 2021,
15.16

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Andrej Plenković dizel bencin Hrvaška

Četrtek, 11. 11. 2021, 15.16

2 leti, 5 mesecev

Hrvaška podaljšala nadzor cen bencina in dizla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Gorivo dizel bencin bencinska črpalka | Foto Metka Prezelj

Foto: Metka Prezelj

Hrvaška vlada je na današnji seji za 30 dni podaljšala omejitev najvišje maloprodajne cene 95-oktanskega bencina na največ 11,10 kune (1,48 evra), cene dizla pa na 11 kun (1,466 evra). Maloprodajne cene preostalih goriv je sprostila, potem ko jih je zaradi takrat rekordnih cen 14. oktobra omejila z uredbo.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo in trajnostni razvoj Ivo Milatić je na seji vlade pojasnil, da se cene goriv na sredozemskem trgu niso znižale, odkar so jih sredi oktobra prvič omejili. Zato so se odločili podaljšati vladno uredbo še za 30 dni.

Za razliko od prve omejitve, ko so določili najvišje maloprodajne cene litra 95-, 98- in 100-oktanskega bencina ter dizla, bodo po objavi v uradnem listu omejili zgolj cene 95-oktanskega goriva in dizla.

Vrh EU - Zahodni Balkan. Andrej Plenković
Novice Hrvaška vlada omejila najvišjo ceno bencina in dizla

Če se cene goriv na svetovnih trgih umirijo …

Trgovci bodo cene preostalih goriv lahko oblikovali na trgu. Na svojih črpalkah bodo morali omogočati potrošnikom nakup goriv, za katera velja omejitev cene. Če ne obstaja možnost za nakup 95-oktanskega bencina ali dizla, bodo morali tudi goriva premium  prodajati po zaščiteni ceni, je dejal Milatić.

Hrvaški premier Andrej Plenković je podaljšanje uredbe napovedal že v sredo. Pojasnil je, da vlada ima možnost omejevanja cene goriv za največ tri mesece. Danes je novinarjem dejal, da lahko uredbo tudi predčasno razveljavijo, če se bodo cene goriv na svetovnih trgih umirile.

Madžarska omejila cene pogonskih goriv

Madžarska vlada se je odločila, da s 15. novembrom omeji cene bencina in dizla na 480 forintov oz. 1,30 evra za liter. Omejitev cen pogonskih goriv bi lahko okrepila gospodarstvo in zmanjšala inflacijo, je medijem danes pojasnil vodja kabineta predsednika vlade Gergely Gulyas.

Gulyas je dodal, da so cene goriva v zadnjem letu poskočile, Madžarska pa da ima šeste ali sedme najnižje cene v EU. V štirih državah članicah so pogonska goriva cenejša, medtem ko so cene na Malti in Cipru podobne. Po njegovih besedah je cene goriva med evropskimi državami trenutno omejila le še Hrvaška, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, so se cene pogonskih goriv na nekaterih madžarskih bencinskih črpalkah povzpele do 500 forintov oz. 1,37 evra za liter. Po Gulyasovih besedah bodo zdaj lahko te cene nižje od 480 forintov, ne bodo pa smele biti višje.

Bencinski servis MOL Slovenija
Avtomoto Nafta iz Hrvaške, bi moralo voznike skrbeti? Madžari odgovarjajo.
Ne spreglejte