Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 1. 2011,
16.27

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 5. 1. 2011, 16.27

7 let, 2 meseca

Hoteli med prazniki dobro zasedeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hoteli po Sloveniji so v času božično-novoletnih praznikov dosegli lep rezultat, glede na zbrane podatke ocenjuje direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak.

Podatki slovenskih turističnih destinacij kažejo na dobro zasedenost v času božično-novoletnih praznikov, je navedla konec decembra imenovana direktorica STO. Hoteli na Obali, v Portorožu in Piranu beležijo za 16 odstotkov več nočitev kot v enakem obdobju leto prej, pri čemer so 88 odstotkov vseh nočitev ustvarili tuji gostje, predvsem Italijani. Hoteli so bili zasedeni blizu 90-odstotno. Dobra zasedenost tudi na Bledu in v Kranjski Gori Dobro zasedenost turističnih zmogljivosti so zabeležili tudi na Bledu, kjer so decembra lani ustvarili okoli tri odstotke več nočitev kot decembra leto prej. Na Bledu se je najbolj povečalo število tujih gostov iz Srbije, Rusije, Madžarske in ZDA. Dobro so bili zasedeni tudi hoteli v Kranjski Gori. Zasedenost zdravilišč od 95- do 100-odstotna Že tradicionalno so bile v času božično-novoletnih praznikov zelo dobro oz. skoraj v celoti zasedene zmogljivosti v slovenskih naravnih zdraviliščih. Po podatkih Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč je bila zasedenost od 95- do 100-odstotna, v kar nekaj zdraviliščih so med minulimi prazniki našteli več gostov kot leto prej, je povedala Pakova. Veliko tujih gostov je svoje počitnice podaljšalo še v prvi teden januarja, predvsem zaradi prostih dni in počitnic v nekaterih državah.

Po podatkih ljubljanskega turistično-informacijskega centra je bila povprečna zasedenost hotelov v prestolnici v novoletni noči 91-odstotna, med novoletnimi prazniki pa 58-odstotna.

Število tujih turistov se približuje rekordu iz leta 2008 "Če pogledamo leto 2010, lahko ugotovimo, da je turizem počasi začel okrevati tudi v Sloveniji," je dejala Pakova. Število tujih turistov se je povečalo in se počasi približuje rekordnim številkam iz leta 2008. Nasprotno pa je lani število domačih gostov po pričakovanjih nekoliko upadlo. Domači turizem je namreč v letu 2009, v času krize, beležil rekordne številke.

Pakova napoveduje, da bo Slovenija leto 2010 na skupnih številkah zaključila na enaki ravni kot leto 2009. Število tujih gostov bo večje za nekje od tri do štiri odstotke, kar je na podobni ravni, kot znaša rast števila tujih turistov v Evropi.

Več tujih turistov, ki več trošijo

Po njenih besedah je razveseljiv tudi podatek, da se je potrošnja tujih turistov do oktobra lani povečala za šest odstotkov glede na enako obdobje v letu 2009.

Rast pričakujejo tudi v letu 2011 V letu 2011 v svetu pričakujejo med štiri- in petodstotno rast mednarodnega turizma, v Evropi od tri- do štiriodstotno. V teh okvirih so tudi cilji slovenskega turizma za letošnje leto, je dejala Pakova in napovedala, da pričakujejo okoli štiriodstotno rast števila tujih turistov ter od štiri do šest odstotkov več potrošnje.

Slovenija je v prvih enajstih mesecih lani po začasnih podatkih državnega statističnega urada zabeležila za tri odstotke več tujih in za tri odstotke manj domačih gostov. Delež tujih se je tako v lanskem letu povečal na 57 odstotkov, na STO pa pričakujejo, da se bo ta delež v letošnjem letu še nekoliko povečal.

Med tujimi turisti največ Italijanov Pakova navaja še, da je bilo lani 33 odstotkov vseh nočitev ustvarjenih v zdraviliških občinah, 24 v gorskih, 23 v morskih in osem odstotkov v Ljubljani. Glede na strukturo gostov pa so v prvih enajstih lanskih mesecih največ, to je 19 odstotkov nočitev ustvarili Italijani, po 12 odstotkov Avstrijci in Nemci ter pet odstotkov Hrvati in Angleži. Države z največjimi stopnjami rasti števila turističnih nočitev pa so bile Črna Gora, Srbija, Makedonija, Rusija in Ukrajina.

Ne spreglejte