Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 3. 2014,
14.03

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Banka Slovenije Boštjan Jazbec

Ponedeljek, 24. 3. 2014, 14.03

7 let, 2 meseca

Guverner Jazbec o novi zadolžitvi: Ni vprašanje, zakaj, temveč po kakšni obrestni meri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Minister za finance Uroš Čufer pravi, da še ne ve, za koliko se bomo v prihodnjih dneh zadolžili. "Višina zadolžitve bo odvisna od odzivov investitorjev," pravi prvi finančnik v državi.

"Za višino denarja za zadolževanje se bomo odločili med road show. Odvisno bo od odziva investitorjev. Razlog novega zadolževanja pa je v tem, da letos potrebujemo 4,5 milijarde evrov za refinanciranje obstoječih posojil in za financiranje tekočih potreb. S prvo izdajo obveznic smo nabrali 2,7 milijarde evrov," je o razlogih za vnovično zadolževanje povedal minister za finance Uroš Čufer.

Druge možnosti preprosto ni Predsednik združenja bank Slovenije France Arhar pa pravi, da nam v tem trenutku ne preostane nič drugega. "Če hočeš preživeti, se pač moramo zadolžiti," pravi Arhar, ki dodaja, da je to posledica sanacije našega bančnega sistema, refinanciranje starih dolgov in pa predviden deficit v proračunu.

S tem plačujemo stare napake "Moramo se zadolževati, ker moramo poravnavati obveznosti. Če se ne bi zadolževali, ne bi mogli pokrivati obveznosti. Odgovor je jasen," pravi guverner banke Slovenije Boštjan Jazbec, ki meni, da se ne bi smeli postavljati vprašanja, zakaj. "Vprašanje je le, zakaj se zadolžujemo. Odgovor: zato, da poplačujemo stare napake. In zaradi tega so vprašanja, zakaj se zadolžujemo, popolnoma neodgovorna. Po mojem mnenju ne obstaja drugi način, kot da obveznosti, ki so nastale v preteklih letih, odplačamo."

Guverner Jazbec o možnosti nove bančne strategije:

Pomembna je obrestna mera "S tega vidika se mi zdi bolj primerno vprašanje obrestne mere, ki je občutno nižja kot v preteklih letih, drugo pa, ali bomo s temi zadolžitvami v resnici pripomogli k temu, da bo slovensko gospodarstvo začelo normalno delovati," je povedal Jazbec, ki meni, "da bi bilo zadolževanje bistveno lažje, če bi imeli višjo gospodarsko rast".

Lastniki Banke Celje utegnejo izgubiti vse O morebitni državni finančni injekciji Banki Celje pa je Jazbec odgovoril: "Če načrtovane dokapitalizacije s strani delničarjev do konca aprila ne bo, jo bomo dokapitalizirali z davkoplačevalskim denarjem. Moramo se zavedati, da v Sloveniji danes ni drugega kot pa davkoplačevalski denar. Če smo se 23 let trudili, da ne bi imeli tujega kapitala, potem je v resnici težko pričakovati, da bo danes nekdo čez noč začel investirati v Slovenijo. Najboljše bi bilo, da bi to dokapitaliziral nekdo drug, tega drugega v Sloveniji praktično ni," je jasen Jazbec, kar pomeni, da bi lastniki podrejenih obveznic, teh je za okoli 90 milijonov evrov, prav tako kot v preostalih sistemskih bankah izgubili vse premoženje.

Potrebujemo konzervativne banke Finančni minsiter Čufer je med drugim še povedal, da morajo biti slovenske banke previdne in da ne smejo komurkoli posojati denar (več v videu).

Ne spreglejte