Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 10. 2012,
10.49

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Grčija ECB kriza dolg

Sobota, 13. 10. 2012, 10.49

7 let, 2 meseca

Grčija lahko zmanjša dolg z odkupovanjem svojih obveznic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Član odbora Evropske centralne banke (ECB) Jörg Asmussen je Grčiji predlagal nov načrt za reševanje krize, vendar neimenovani viri v grški vladi trdijo, da načrti niso realni.

Medtem ko se Grčija utaplja v svojih dolgovih in vztrajno išče rešitev iz krize, ji je član izvršilnega odbora Evropske centralne banke (ECB) Jörg Asmussen svetoval, naj posojila porabi za to, da bi ponovno odkupila nazaj svoje obveznice, piše nemški časnik Süddeutsche Zeitung. Po njegovem mnenju bi se le tako Grčija rešila iz dolžniške krize.

Asmussen je še dejal, da bi Grčija z odkupovanjem obveznic dosegla pogoje, ki jih določa mednarodni program pomoči. "Trenutno je videti, da bi se lahko raven grškega dolga zvišala nad ciljno raven, ki sicer znaša 120 odstotkov GDP-ja do leta 2020," je še povedal član odbora ECB. "Zaradi tega bi morali razmišljati o tem, kako bi Grčija dosegla to ciljno raven," je prepričan.

Ni želel podati podrobnosti o tem, kako bi sistem sploh deloval Čeprav je sicer Asmussen s časopisom Süddeutsche Zeitung spregovoril ob robu zasedanja Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), pa ni želel podati nadaljnje razlage o tem, kako bi takšen sistem sploh deloval. Vseeno pa je izpostavil, da se Grčija z dolgom ne spopada učinkovito. Če pa bi se odločila za odkupovanje svojih obveznic, bi pod trenutnimi razmerami na trgu lahko odkupila svoje obveznice, katerih nominalna vrednost je sto evrov, za 70 ali celo 50 evrov na obveznico, s čimer bi močno zmanjšala svoj dolg.

Asmussen pa ni razkril niti, kdo bi lahko po njegovem mnenju takšen načrt financiral. Pri tem pa je zagotovil, da se ECB nima nikakršnega namena vpletati v takšen načrt. "Jasno je, da ECB ne more sodelovati pri takšnem načrtu odkupovanja obveznic. S tem bi se morala spopasti grška vlada," je še povedal.

Izpeljava načrta ni mogoča, pravijo vladni viri Čeprav se morda ideja sliši več kot odlična v teoriji, pa do izpeljave načrta najverjetneje ne bo prišlo. O tej ideji se je razpisal tudi Frankfurter Allgemeine, ki je citiral tudi navedbe neimenovanih virov iz grške vlade, ki pravijo, da takšen ideja ni realna.

Ne spreglejte