SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gospodarska klima v Sloveniji januarja v mesečni primerjavi boljša na letni slabša

2

termometer

 | Foto:
Vrednost kazalnika gospodarske klime je bila januarja pri minus 16 odstotnih točkah, kar je eno odstotno točko višje kot mesec pred tem.

Vendar pa je bila za štiri odstotne točke nižja kot januarja 2012 in za 14 odstotnih točk nižja od dolgoletnega povprečja, je danes objavil državni statistični urad. Vrednost kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih je bila januarja za dve odstotni točki nižja kot decembra in za devet odstotnih točk nižja kot januarja lani. V primerjavi z dolgoletnim povprečjem je bila vrednost kazalnika nižja za devet odstotnih točk. Med kazalniki stanj sta se v primerjavi s prejšnjim mesecem zvišali vrednosti kazalnikov zaloge in proizvodnja, vrednosti kazalnikov skupna naročila in izvozna naročila pa sta se znižali. Vrednost kazalnika zagotovljena proizvodnja se ni spremenila. V primerjavi s primerjavi s prejšnjim mesecem so se vrednosti kazalnikov pričakovanj za naslednje tri mesece večinoma zvišale, le vrednost kazalnika pričakovane cene je ostala nespremenjena. Med kazalniki pričakovanj pa se je glede na prejšnji mesec najbolj zvišala vrednost kazalnika pričakovan izvoz. Vrednost kazalnika obseg novih naročil je bila januarja za pet odstotnih točk višja kot oktobra lani. V primerjavi z januarjem lani je bila nižja za devet odstotnih točk, od dolgoletnega povprečja pa je bila nižja za 19 odstotnih točk. Januarja je bilo kot glavni omejitveni dejavnik v proizvodnji najpogosteje navedeno nezadostno domače povpraševanje, s to težavo pa se je srečevalo 54 odstotkov podjetij. Med omejitvenimi dejavniki so sledili nezadostno tuje povpraševanje (42 odstotkov podjetij), negotove gospodarske razmere (35 odstotkov podjetij), finančne težave (31 odstotkov podjetij) in neporavnane obveznosti iz poslovanja (23 odstotkov podjetij).

Vrednost kazalnika zaupanja v trgovini na drobno je bila v januarju za dve odstotni točki višja kot decembra, za eno odstotno točko višja kot januarja lani in za devet odstotnih točk nižja od dolgoletnega povprečja.

Kazalniki stanj so se v primerjavi s prejšnjim mesecem znižali, razen vrednosti kazalnika prodajne cene in kazalnika obseg zalog. Tudi vrednosti kazalnikov pričakovanj za naslednje tri mesece so se v primerjavi s prejšnjim mesecem znižale, razen kazalnika pričakovani poslovni položaj in kazalnika pričakovana prodaja.

Med kazalniki stanj se je glede na prejšnji mesec najbolj znižala vrednost kazalnika prodaja, med kazalniki pričakovanj pa se je najbolj znižala vrednost kazalnika pričakovana skupna nabava. Glavni omejitveni dejavniki v trgovini na drobno so bili nizko povpraševanje (za 57 odstotkov podjetij), konkurenca v sektorju (za 49 odstotkov podjetij) in visoki stroški dela (za 49 odstotkov podjetij).

Vrednost kazalnika zaupanja v gradbeništvu je bila januarja za pet odstotnih točk višja kot decembra, za 13 odstotnih točk višja kot januarja lani in za 12 odstotnih točk nižja od dolgoletnega povprečja.

Glavna omejitvena dejavnika v gradbeništvu sta bila januarja nezadostno povpraševanje (58 odstotkov gradbenih podjetij) in velika konkurenca v panogi (40 odstotkov gradbenih podjetij). Sledili so visoki stroški dela (38 odstotkov gradbenih podjetij), visoki finančni stroški (34 odstotkov gradbenih podjetij), visoki stroški materiala (33 odstotkov gradbenih podjetij) in težave pri pridobivanju kreditov (30 odstotkov gradbenih podjetij).

Vrednost kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih je bila januarja za dve odstotni točki višja kot prejšnji mesec, za dve odstotni točki nižja kot januarja lani in za 28 odstotnih točk nižja od dolgoletnega povprečja.

Največ podjetij v storitvenih dejavnostih je kot omejitev navedlo nezadostno povpraševanje, in sicer 50 odstotkov podjetij. 40 odstotkov podjetij je navedlo finančne ovire, 11 odstotkov podjetij je imelo težave zaradi drugih ovir, dva odstotka podjetij pa sta kot omejitev navedla pomanjkanje delovne sile.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin