SiolNET. Posel danes Novice
1,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Golob: Za pomoč gospodarstvu ob energetski draginji vsaj 1,5 milijarde evrov

1,01

termometer

Matjaž Han, Robert Golob in Tibor Šimonka | Gospodarski minister Matjaž Han, premier Robert Golob in predsednik GZS Tibor Šimonka | Foto: STA
Gospodarski minister Matjaž Han, premier Robert Golob in predsednik GZS Tibor Šimonka Foto: STA

Za pomoč gospodarstvu ob energetski draginji bo treba po oceni predsednika vlade Roberta Goloba sprejeti ukrepe v vrednosti več kot 1,5 milijarde evrov. Kakšne bodo resnične potrebe, pa je odvisno tudi od tega, koliko bomo uspešni pri zagovarjanju nujnosti reforme energetskih trgov v Evropi, je dejal po srečanju na GZS.

Premier Robert Golob je danes Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS) v Ljubljani obiskal v družbi ministrov za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaža Hana, za infrastrukturo Bojana Kumra ter za finance Klemna Boštjančiča. S predstavniki gospodarstva so razpravljali o problematiki energetike s poudarkom na konkretnih ukrepih, ki naj bi gospodarstvu pomagali prebroditi krizo zaradi visokih cen energentov.

Vladna ekipa je v razpravi gospodarstvenike seznanila z do zdaj sprejetimi ukrepi in pa predvsem z načrti za naprej. "Hkrati pa smo se tudi dogovorili za skupne aktivnosti v prihodnjem mesecu," je Golobove besede po srečanju povzela vlada na svojem profilu na Twitterju.

Han je v izjavi za medije pojasnil, da so se dogovorili o oblikovanju "ekipe, ki bo v naslednjem mesecu sprejela odločitev, kako v naslednjem letu pomagati gospodarstvu pri tej hudi težavi, ki se ji reče energetska kriza". Ob tem je spomnil, da je DZ pred kratkim že sprejel zakon o pomoči gospodarstvu zaradi višjih cen elektrike in plina, prav tako pa tudi ukrepe za gospodinjstva ter majhna in srednja podjetja.

Da bo vlada pomagala, je zatrdil tudi Boštjančič. "Vlada bo zelo veliko pomagala, pomoč bo znatna," je dejal. Sam je sicer glede višine pomoči precej previden: "Je niti še ne znamo oceniti, ker je zelo nepredvidljivo, kako se bo ta kriza gibala," je dejal in dodal, da govorijo o stotinah milijonov evrov, lahko tudi milijardi ali več.

Razmetavanja denarja ne bo

Toda sredstva niso neomejena, zato helikopterskega razmetavanja denarja ne bo. "V večini se bomo morali dodatno zadolžiti, zato je pomembno, kako so ta sredstva porabljena," je opozoril finančni minister.

Predstavniki gospodarstva z današnjim srečanjem niso povsem zadovoljni. Predsednik GZS Tibor Šimonka je izrazil razočaranje, ker vlada ni obljubila kapice na ceno energentov tudi za gospodarstvo. Razmere so alarmantne, pričakovali smo več pozitivnih odgovorov, je dejal in posvaril: "Če kapice ne bo, lahko prihodnje leto škodo za slovensko gospodarstvo štejemo v nekaj milijardah evrov, od pet do deset."

Čeprav vlada takojšnje uvedbe kapice ni obljubila, pa Šimonka pričakuje, da bo danes dogovorjena posebna delovna skupina do konca meseca določila neke vrste modificirano kapico na cene energentov, ki bi izenačila pogoje za majhna, srednje velika in velika podjetja. Podrobnosti še ne pozna, pričakuje jih oktobra.

Šimonki se tudi zdi pozitivno, da vlada že razmišlja in pripravlja ukrepe, ki bi celovito zajeli vsako krizno situacijo, bodisi v primeru pomanjkanja naročil ali zaustavitve dobav katerega od energentov.

Kumer je zagotovil, da bo vlada preučila vse možne ukrepe za omejitev zgornje meje električne energije. Slovenija je pred desetimi dnevi začela aktivno opozarjati, da trenutne borzne cene nimajo nobene realne osnove ter je treba poseči na trg terminskih cen, je spomnil.

Kumer je današnje pogovore ocenil kot zelo pozitivne. "Vlada nadaljuje z ukrepi za naslavljanje draginje," je dejal. O dogovoru o oblikovanju posebne delovne skupine pa je dejal, da si želijo oblikovati "res močno operativno štabno službo, ki bo poiskala formulo, kako nasloviti vse deležnike, ki čutijo posledice energetske krize".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin