SiolNET. Posel danes Novice
0,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gazprom bo znova ustavil dobavo plina, cena poskočila

0,12

termometer

Plinovod |  | Foto: Guliver Image
Foto: Guliver Image

Ruski energetski velikan Gazprom bo konec avgusta za tri dni ponovno ustavil dobavo ruskega plina prek plinovoda Severni tok 1. Tudi tokrat so kot razlog za prekinitev navedli vzdrževalna dela. Cene plina so po objavi novice poskočile na novo rekordno raven.

Vzdrževalna dela na plinovodu, ki teče pod Baltskim morjem, bodo izvajali od 31. avgusta do 2. septembra, pri tem pa bodo sodelovali tudi tehnični delavci podjetja Siemens, so zapisali v Gazpromu.

Po koncu tega obdobja bodo dobave plina prek Severnega toka 1 dosegle 33 milijonov kubičnih metrov na dan.

Novica o vnovični prekinitvi dobave plina v Evropi znova obuja strah zaradi pomanjkanja ruskih energentov.

Vladimir Putin Novice Ruski plin: je to rešilna bilka za Evropo?

Odkar so zahodne države po začetku napada na Ukrajino zoper Rusijo uvedle številne sankcije, je Moskva že večkrat zmanjšala dobavo plina Evropi, ki je še naprej močno odvisna od ruske dobave.

Gazprom je dobavo plina za 60 odstotkov na 67 milijonov kubičnih metrov zmanjšal že junija, razlog za to pa pripisal pokvarjeni turbini, ki jo je podjetje Siemens poslalo na popravilo v Kanado. Konec julija je zaradi popravila druge turbine zmogljivost dobave plina prek Severnega toka znižal na 20 odstotkov.

Nekaj dni pred tem so se na plinovodu končala redna 10-dnevna vzdrževalna dela, zaradi česar je bil ta popolnoma zaprt. Kljub številnim skrbem glede tega, ali bo po koncu del plin po plinovodu še stekel, je takrat prišlo do ponovne vzpostavitve dobave v enakem obsegu kot pred začetkom popravil, torej 40-odstotnem. Dnevna kapaciteta Severnega toka sicer znaša 167 milijonov kubičnih metrov.

Olaf Scholz Posel danes Tako bo nemška vlada pomagala državljanom zaradi visokih cen plina

Po današnji objavi objavi so cene pline poskočile na nov rekord. Cena megavatne ure plina za dobavo v prihodnjem mesecu je na nizozemskem vozlišču dosegla 257,4 evra.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin