SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gašpar Mišič razrešen z vrha Luke Koper

1

termometer

Gašparja Gašparja Mišiča so nadzorniki razrešili z mesta predsednika uprave Luke Koper. Njegovo mesto je zasedel Andraž Novak, zdaj član uprave, ki bo na tem mestu predvidoma do poletja.

Nadzorni svet Luke Koper je na današnji seji razrešil Gašparja Gašparja Mišiča z mesta predsednika uprave družbe, in sicer zaradi "nedelovanja uprave", je po seji povedala prva nadzornica Alenke Žnidaršič Kranjc. Njegovo mesto je zasedel Andraž Novak, zdaj član uprave, na tem mestu pa bo predvidoma do poletja.

"Dejstvo je, da je bilo pri zaslišanju uprave glede njihovega delovanja ugotovljeno, da je razdeljena, dva proti dva," je pojasnila predsednica nadzornega sveta in dodala, da je šlo za situacijo, ki je "na žalost upravi oz. predsedniku uprave ni uspelo preseči". Ponosen na svoj prispevek Gašpar Mišič je, kot je poudaril, ponosen na svoj prispevek k razvoju Luke Koper, z razrešitvijo pa da se je končala "vsakomesečna agonija razreševanja predsednika uprave".

"Glede na celotno situacijo čutim olajšanje, kajti ni bilo enostavno delati in sprejeti družbo v stanju, kot je bila, nekaj let brez stabilne in popolne uprave, in doseči takšne poslovne rezultate. Vrednost delnice in tržna kapitalizacija družbe sta se podvojili," je dejal. Rezultati boljši od pričakovanih Poslovni rezultati za lani in za prva dva meseca letos, s katerimi se je danes seznanil nadzorni svet, so po besedah prve nadzornice "dobri, boljši od načrtovanih, čeprav so bili načrti postavljeni zelo ambiciozno".

Gašpar Mišič je dodal, da so zabeležili rekordne rezultate v zadnjem četrtletju lani, pa tudi v prvem letošnjem. "Za seboj puščam dobre poslovne rezultate," je poudaril.

Kljub dobrim poslovnim rezultatom, pa so ga nadzorniki danes razrešili. To, da poslovni rezultati ne štejejo oz. štejejo manj, kot so mnenja nekaterih članov uprave brez ustrezne podlage, pa je nekaj drugega, je dejal Gašpar Mišič in dodal: "V to se ne bom spuščal. Nadzorni svet je suveren." Ključen je bil glas Žnidaršič Kranjčeve Prva nadzornica je na vprašanje, kako je možno, da so poslovni rezultati nad pričakovanji, če uprava ne bi bila stabilna, odvrnila, da bi se verjetno morali vprašati, za kaj so zamenjali prejšnjo upravo. Rezultati, dobri ali slabi, se pokažejo šele čez nekaj časa in ne morejo biti rezultat dela zadnjih 14 dni, je dejala.

Za Gašparja Mišiča veliko pove tudi glasovanje nadzornikov. Štirje so bili namreč za, štirje pa proti razrešitvi Gašparja Mišiča, medtem ko se je eden vzdržal. Ključen je bil glas Žnidaršič Kranjčeve, ki ima večjo težo.

S spremembo statuta lažja pot do zamenjave uprave Seja nadzornikov je bila prva po uveljavitvi sprememb statuta družbe, ki nadzornikom poenostavljajo postopek razrešitve predsednika in članov uprave.

Delničarji Luke Koper so na marčni skupščini namreč sprejeli spremembe statuta družbe, po katerih bi bila med drugim za sklepčnost nadzornega sveta pri imenovanju in odpoklicu člana uprave oziroma predsednika uprave ali delavskega direktorja potrebna navzočnost vsaj polovice, torej petih od skupno devetih nadzornikov, namesto dosedanjih dveh tretjin oziroma šestih članov nadzornega sveta. Razrešiti so ga hoteli že januarja Ta sprememba je odprla vrata odločanju o odpoklicu predsednika uprave Gašparja Mišiča. Nadzorniki so ga namreč želeli po aferi, ko je vozil pod vplivom alkohola, razrešiti že januarja, a o tem niso mogli glasovati, saj je bilo na glasovanju prisotnih le pet nadzornikov, predstavnikov kapitala, predstavnice lokalne skupnosti Sabine Mozetič in treh nadzornikov iz vrst zaposlenih, pa ni bilo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin