Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 5. 2010,
16.09

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 22. 5. 2010, 16.09

7 let, 2 meseca

Evropski parlament za nova pravila glede energetskih nalepk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropski parlament je potrdil direktivo, v skladu s katero bodo nalepke za gospodinjske aparate, kot so hladilniki, pralni stroji in štedilniki, ponujale še več informacij o porabi energije.

Nova barvna lestvica za energetsko učinkovitost med drugim uvaja tako imenovane plus razrede za najbolj učinkovite izdelke. Osnovni namen nalepk o porabi energije je, da pomagajo potrošnikom pri izbiri gospodinjskih aparatov in oceni njihovih stroškov uporabe. Proizvajalci morajo na nalepkah označiti povprečno letno porabo izdelka z barvno lestvico od zelo majhne (temnozeleni razred A) do velike (rdeči razred G). Na nalepki so lahko tudi podatki o porabi vode, hrupu ali toploti, ki jo izdelek oddaja med uporabo.

Najbolj varčni razred je A+, najmanj pa F Nova direktiva dovoljuje uvedbo treh novih energetskih razredov, ki bodo odražali tehnološki napredek pri razvoju posameznih izdelkov, vendar pa število razredov ostaja omejeno na sedem, kar pomeni, da se lestvica nekoliko spreminja. Če bo izdelek, ki bo porabil manj energije kot sedaj najbolj varčni izdelek, uvrščen v razred A+, bo najnižji razred postal razred F. Če bo izdelek, ki bo porabil manj energije kot sedaj najbolj varčni izdelek, uvrščen v razred A++, bo najnižji razred postal razred E. Če bo izdelek, ki bo porabil manj energije kot sedaj najbolj varčni izdelek, uvrščen v razred A+++, pa bo najnižji razred postal razred D. Barvna lestvica pa ostaja nespremenjena: od temnozelene za energetsko najbolj učinkovite izdelke do rdeče za najbolj potratne, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Odločitev o tem, kateri izdelki bodo dobili energetske nalepke in v katere razrede bodo uvrščeni, bo sicer sprejemala posebna delovna skupina v okviru Evropske komisije. Direktiva vsebuje tudi nekatera nova pravila glede oglaševanja. Oglasi za izdelke, ki bodo navajali podatke o njihovi porabi energije ali cene, bodo morali po novem vsebovati tudi informacijo o energetskem razredu, v katerega bo izdelek uvrščen. Podobno določilo velja tudi za tehnični promocijski material, kot so priročniki in katalogi, bodisi v tiskani obliki ali na spletu.

Nalepke za vse izdelke, ki znatno vplivajo na rabo energije Direktiva obenem razširja polje uporabe nalepk. Te po novem tako ne bodo veljale zgolj za gospodinjske aparate, temveč za vse izdelke, ki neposredno ali posredno znatno vplivajo na rabo energije. Veljale bodo npr. tudi za gradbene materiale, na primer za energetsko varčna okna ali izolacijske materiale.

Državne zakonodaje bo treba z direktivo uskladiti v enem letu Direktiva je del večjega zakonodajnega svežnja o energetski učinkovitosti. Po objavi direktive v uradnem listu EU bodo morale države članice svojo zakonodajo uskladiti z njo v enem letu. Del omenjenega svežnja o energetski učinkovitosti je tudi nova direktiva o energetski učinkovitosti stavb, ki so jo poslanci prav tako potrdili ta teden in naj bi potrošnikom pomagala pri znižanju stroškov za energijo, EU pa pri doseganju cilja za zmanjšanje porabe energije za 20 odstotkov v desetih letih.

Države članice unije bodo morale ustrezno prilagoditi svoje pravilnike o gradnji, da bo poraba energije novozgrajenih stavb blizu nič, in obenem spodbujati prenovo obstoječih zgradb v smeri večje energetske učinkovitosti. Nova zakonodaja določa minimalne zahteve glede energetske učinkovitosti za nove in obstoječe stavbe, države članice pa bodo morale zagotoviti njihovo izvajanje tako, da bo stroškovno optimalno.

Vse novogradnje po l. 2020 bodo morale biti energetsko zelo varčne Po letu 2020 bodo morale tako vse novogradnje izpolnjevati visoke standarde glede varčevanja z energijo, ki bo morala biti večinoma proizvedena iz obnovljivih virov. Da bi spodbudili prehod, bodo morali biti državni organi za zgled in ta določila za svoje stavbe upoštevati že dve leti prej. Del stroškov za adaptacije se bo kril tudi iz sredstev EU.

Pri starih stavbah pa naj bi njihovo energetsko učinkovitost, kjer bo to izvedljivo, izboljšali ob rednih obnovah. Lastnike se bo spodbujalo, naj pri tem namestijo 'inteligentne' merilnike porabe in zamenjajo toplovodne napeljave ali klimatske naprave z bolj učinkovitimi, kot so na primer toplotne črpalke. Kjer teh določil še ni, bodo postali obvezni tudi redni inšpekcijski pregledi grelcev in klimatskih naprav.

Ne spreglejte