Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 3. 2011,
12.13

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 29. 3. 2011, 12.13

7 let, 2 meseca

ESS o konkretnih spremembah zakona o delovnih razmerjih aprila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Socialni partnerji so na seji Ekonomsko socialnega sveta (ESS) v Ljubljani obravnavali cilje sprememb zakona o delovnih razmerjih, ne pa tudi konkretnih rešitev.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je po seji ESS pojasnil, da so govorili o osmih ciljih sprememb zakona. V pogovorih med partnerji po njegovih besedah ni bilo večjih razlik, saj se vsi zavzemajo za prilagoditev zakonodaje staranju delavcev ter za rešitev razlik med delavci, zaposlenimi za nedoločen čas, in delavci, ki opravljajo prekerna dela. "Slovenski delavec potrebuje več varnosti, ne pa fleksibilnosti" Težava bo po Semoličevem mnenju v konkretnih podrobnostih. V ZSSS so proti zniževanju pravne varnosti in pravic delavcev, ki delajo na delovnih mestih za nedoločen čas. Tu je šla fleksibilnost že do absurda, je menil prvi mož ZSSS. Slovenski delavec potrebuje več varnosti, ne pa fleksibilnosti, je še dodal. "Zakaj bi morali vse breme reform nosili delavci?" Za ZSSS je nesprejemljivo tudi ukinjanje polurnega odmora za plačano malico, skrajševanje rokov za odpust in zniževanje odpravnin. "Zakaj bi morali vse breme reform in napak nekaterih delodajalcev nositi delavci in delavke? Je več pravic v 21. stoletju tako težka reč? Družba namreč postaja vse bogatejša, težava pa je v tem, da je bogastvo napačno porazdeljeno," je še zatrdil.

Smole: Ne govorimo več o prožni varnosti, ampak o varni prožnosti "Mi smo zadovoljni s celim paketom ciljev," pa je dejal generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole. "Za nas je pomembno, da smo danes dorekli, da ne govorimo več o prožni varnosti, ampak o varni prožnosti, torej prožnosti delovnih razmerij, kar je naš poglavitni cilj," je dodal.

"Delodajalci potrebujejo delavce, ki bodo zadovoljni" Pojasnil je še, da so delodajalci celo leto usklajevali interese in da so oddali skupne cilje in zahteve. "V njih ni zapisane zahteve, da bi delavcem odvzeli pravico do malice, saj delodajalci potrebujejo delavce, ki bodo zadovoljni in motivirani za doseganje rezultatov," je povedal. Sicer pa bo po njegovem mnenju bistveno, kaj bo vlada "prinesla na mizo", in katera področja bodo ključna za vladno stran. "Po naši oceni se prvotna stališča vlade niso ujemala s cilji, ki smo jih danes sprejeli," je opozoril.

Ministrstvo bo pripravilo konkreten predlog sprememb Kot je pojasnil minister za delo družino in socialne zadeve Ivan Svetlik, sta tako delodajalska kot sindikalna stran izrazili željo, da ministrstvo zdaj pripravi konkreten predlog sprememb, kar bodo naredili v "naslednjih nekaj tednih". Nato bo po Svetlikovih besedah sledila bolj konkretna razprava.

Vlada ne namerava posegati v t.i. materialne pravice "V teh rešitvah bomo uskladili predloge strokovnjakov in zainteresiranih skupin, se do njih opredelili v smislu predlaganih rešitev sprememb zakona o delovnih razmerjih," je povedal Svetlik in dodal, da o posameznih rešitvah za zdaj še ne more govoriti, da pa vladna stran ne misli posegati v t.i. materialne pravice in da bo pri vprašanjih, kot sta malica in prevoz, zelo restriktivna.

Želijo sistem, ki bo primerljiv z drugimi državami Minister je znova naštel več ciljev sprememb zakona o delovnih razmerjih - uskladitev zakona s sklepi ustavnega sodišča; večja prožnost pri sprejemanju, premeščanju, odpuščanju delavcev; učinkovitejši in hitrejši postopki zaposlovanja. "Bi pa želel tudi, da imamo primerljiv sistem z drugimi državami, ker moramo oblikovati take pogoje za delodajalce, ki so podobni pogojem, ki jih majo njihovi konkurenti drugje," je dodal.

ESS se bo znova sestal aprila Vladni cilj je, da bi bil tekst predloga zakona usklajen do poletja, v DZ pa sprejet do konca leta. Nov sestanek na to temo bo ESS opravil aprila.

Ne spreglejte